Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradu Šibeniku stiže potvrda o mogućnosti korištenja i građenja na tvrđavi sv. Ivana

Gradu Šibeniku stiže potvrda o mogućnosti korištenja i građenja na tvrđavi sv. Ivana

 

 

Ministarstvo kulture podržava napore Grada Šibenika u revitalizaciji i treće šibenske tvrđave –tvrđave sv. Ivana, naglasio je danas tijekom svog boravka u Šibeniku zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, te najavio podršku ministarstva i u postupku ishodovanja dozvole od DUUDI -ja za korištenje tvrđave , a koja je preduvjet za prijavu na fondove EU.

Zamjenika ministra kulture Alena Kajmovića, koji danas boravi u Šibeniku, primio je gradonačelnik Željko Burić te mu zahvalio na podršci ministarstva u nastojanjima Grada Šibenika da svoju kulturno-povijesnu baštinu revitalizira i prezentira je kao dio turističko-inovativne priče Grada Šibenika. Zamjenik ministra je u pratnji gradonačelnika obišao tvrđavu sv. Ivana na kojoj mu je predstavljen projekt njezine revitalizacije.

„DUDI će najvjerojatnije kroz par dana izdati svu potrebnu dokumentaciju kojom će omogućiti pravo korištenja i građenja  Gradu Šibeniku na tvrđavi sv. Ivana, odnosno omogućiti pripremu projekta revitalizacije tvrđave  za aplikaciju na sredstva EU.“, rekao je zamjenik ministra Alen Kajmović. „Tvrđava je pravo bogatstvo i s obzirom da je rađena u relativno kratkom vremenu, nedopustivo bi bilo da mi, 300 godina poslije, nismo učinkoviti s provedbom obične dokumentacije.“, dodao je Kajmović, naglašavajući da je odrađeni posao na  ostale dvije tvrđave u Šibeniku upravo dokaz da i sv. Ivana treba rekonstruirati i privesti svrsi.

„U Šibeniku je smješten niz objekata čije se vlasništvo i mogućnost daljnjeg uređenja i korištenja rješavaju u DUDDI-ju. Iznenadila nas je činjenica da je prostor tvrđave sv. Ivana  ranije bio evidentiran kao šuma, no sada se, zahvaljujući dobroj suradnji s DUDDI-jem i potporom resornih ministarstva, na obostrano zadovoljstvo, situacija privodi kraju.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić, dodajući da su termini za aplikaciju na EU sredstva ograničeni na narednih nekoliko mjeseci, što nas potiče da ovu problematiku rješavamo žurno.

Uz gradonačelnika Burića, Kajmoviću se na dolasku i potpori zahvalio i pomoćnik pročelnika za UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura rekavši da je pravo korištenja tvrđave izvrsno rješenje i vremenski usklađeno s terminima koje uvjetuje Europska unija.

Projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana  predviđa šetnicu, trim i jogging stazu uokolo cijelog kompleksa, vidikovac i caffe/bistro s terasom. Posebno zanimljivo je uređenje sjevernog, izduženog dijela tvrđave poznatog kao Kliješta/Tanaja gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID’S LAB2 koji se sastoji od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta. KID’S LAB2 je atraktivan prostor u kojem bi se održavale kraće ili duže tematske radionice stručnog karaktera tijekom cijele godine. Zeleni labirint zamišljen je kao interaktivna igra sa zadacima. Nakon idejnog rješenja i idejnog, te glavnog projekta u tijeku je izrada izvedbenog rješenja.

Kajmović je danas  obišao i gradilište na tvrđavi Barone,  potom i revitaliziranu tvrđavu sv. Mihovila s ljetnom pozornicom.

  Objavljeno: 23.06.2015, 12:48h