Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Hrvatska obilježava Međunarodni dan zaštite životinja

Hrvatska obilježava Međunarodni dan zaštite životinja

 

 

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada s naglaskom na suživotu ljudi i životinja i ulozi životinja u prirodi. Prvi je put taj dan obilježen 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a tijekom godina je prerastao u događaj posvećen brizi za sve životinje. Danas je to dan kada se prvenstveno nastoji ukazati na problematiku dobrobiti životinja i humani odnos prema njima, kao i na nužnost njihova očuvanja u prirodi.

 

Prema podacima različitih svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a brojne vrste nalaze se pred izumiranjem, za što je krivac  ponajprije čovjek. Najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi i tigrovi. Ugroženost vrsta procjenjuje se prema kriterijima Međunarodne unije za očuvanje prirode (International Union for Conversation of Nature - IUCN) te im se daje pripadajuća kategorija ugroženosti.

 

U Hrvatskoj obitava velik broj životinjskih svojti ugroženih u Europi, što je povezano s očuvanim staništima. Do danas je izrađeno 17 crvenih popisa: ptica, sisavaca, gmazova i vodozemaca, slatkovodnih riba, morskih riba, danjih leptira, vretenaca, trčaka, obalčara, špiljske faune, koralja, kopnenih i slatkovodnih puževa, lišajeva, gljiva, vaskularne flore i morskih algi cvjetnica i slatkovodnih rakova.

 

Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Danas je u Hrvatskoj poznato oko 38.000 vrsta, a pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, od 50.000 do više od 100.000. U posljednjih nekoliko godina opisano je preko dvije stotine novih svojti kopnenih beskralješnjaka, preko 150 slatkovodnih i oko 20 svojti morskih beskralješnjaka. To pokazuje da je stvarna biološka raznolikost u Hrvatskoj mnogo veća nego što pokazuju službeni podaci, ali i daje dodatni poticaj za ulaganje u očuvanje bogatstva vrsta koje dom nalaze u Hrvatskoj.

 

Unatoč velikom bogatstvu divljih svojti te uščuvanosti njihovih staništa, mnoge su divlje svojte u Hrvatskoj ugrožene. Najveći udio ugroženih svojti u ukupnom broju procijenjenih vrsta ima špiljska fauna, a slijede lišajevi te gljive.  Od kralješnjaka, najveći udio ugroženih vrsta imaju slatkovodne ribe i ptice. Špiljske životinje pripadaju jednoj od najugroženijih sastavnica hrvatske faune. Uz veliki broj endemičnih i reliktnih svojti, špiljska je fauna Hrvatske iznimno bogata u europskim i svjetskim razmjerima  no unatoč tome važnost njenog očuvanja još nije dovoljno prepoznata te se njena staništa i dalje uništavaju.

 

 

  Objavljeno: 04.10.2013, 08:44h