Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Hrvatski barokni ansambl

Hrvatski barokni ansambl

 

 

U sklopu koncertne sezone Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, u subotu, 19. svibnja 2012. godine s početkom u 20 sati koncert će održati Hrvatski barokni ansambl. Fanfares and Fugues naziv je koncerta koji će HRBA pod umjetničkim vodstvom Catherine Mackintosh izvesti u šibenskom teatru, a na programu će se naći djela A. Stradella, G. F. Händela, J. S. Bacha, H. Purcella. 

 

 

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama.

 

Ansambl je utemeljen 1999.godine i okuplja glazbenike mlađe generacije- instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenu barokne glazbe. Umjetnička voditeljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon , a predsjednik ansambla Sasa Britvic.

 

Uz stalne koncertne cikluse od po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu  s tematski jasno osmišljenim programima,redoviti su gosti brojnih domaćih i stranih festivala(Varaždinske barokne večeri,Dubrovačke ljetne igre,Splitsko ljeto,Zagrebački barokni festival,Glazbene večeri u sv.Donatu,Histria festival,Koncerti u Eufrazijani,Rovinjsko glazbeno ljeto,Lubeničke večeri,Barokna glazba u baroknoj crkvi u Osijeku,Mostarski festival,Paško ljeto,Brodsko ljeto,Festival hrvatske glazbe u Beču,Festival duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festival Brežice ,Festival Tesori musicali Toscani u Pisi......i dr.)

 

U svojim programima ansambl čestoto ugošćuje soliste i dirigente,eksperte u autentičnom pristupu  izvođenja barokne glazbe (Richard Egarr,Herve Niquet,Werner Ehrhardt,Catherine Mackintosh,Stefano Montanari,Aapo Hakkinen,Philip Pickett,David Staff,Theresa Caudle,Mimi Mitchel,Adrian Butterfield, Peter        Lönnerberg,Ryo Terakado,Laurence Cummings,Andreas Helm....)

 

Zbog iznimno stručnih,stilski čistih i virtuoznih interpretacija,glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

 

U programima Hrvatskog baroknog ansambla redovito su zastupljeni i hrvatski kompozitori, odnosno oni koji su djelovali na ovom području (F. Sponga-Usper, G. Usper, T. Cecchini, V. Jelić, I. Lukačić,G.Puliti,L.Sorkočević i dr.). Kompaktna ploča  na kojoj Laura Vadjon i Mario Penzar izvode hrvatske i talijanske barokne sonate nosi naziv «Cecchini & Co». Ansambl je također snimio cd „Četiri godišnja doba“ Antonia Vivaldija,te Hrba-live s uspješnicama iz prvih 10 sezona.

 

Sastav ansambla je fleksibilan i u skladu s različitim programima, varira od najmanjeg postava od 3 glazbenika,a može izvoditi i velike projekte s komornim zborom i solistima.

 

Ansambl je, osim u Hrvatskoj, nastupao i u   Italiji, Austriji, Njemačkoj,Francuskoj ,Španjolskoj,Belgiji, Švedskoj,Finskoj i Estoniji, Sloveniji ,BiH ,Srbiji,Crnoj Gori,Argentini ,Boliviji i Kubi

  

 


 Umjetničko vodstvo:Catherine Mackintosh, barokna violina (Velika Britanija)

Solist: Krešimir Fabijanić, truba

Hrvatski barokni ansambl

Violine: Laura Vadjon , Silvio Richter, Ivana Žvan,Tanja Tortić,Lada Magdalenić Morpurgo, Vinka Fabris, Ivan Jakšeković

Viole: Vlatka Peljhan, Asja Frank

Violončela: Nika Zlatarić,Lea Sušanj

Kontrabas: Helena Babić

Čembalo: Pavao Mašić

Oboe: Zoltan Hornyanszky, Petra Labazan

 

 

 

  Objavljeno: 18.05.2012, 07:57h