Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

ICOMOS - Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

ICOMOS - Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

 

 

U utorak 18. travanja 2017. u Atriju Muzeja grada Šibenika obilježit će se ICOMOS - Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina. Početak je u 20,30.  Organizatori su: Muzej grada Šibenika,Konzervatorski odjel u Šibeniku Ministarstva kulture i Kino klub Šibenik.

Ovaj međunarodni dan baštine prvi put se obilježava u Šibeniku. Gradu, koji je upravo, kako sam, tako i centar područja bogatog spomenicima i spomeničkim cjelinama.  U suradnji s Kino klubom Šibenik predviđen je dvodjelni audio – vizualni program koji će na primjeren i informativan način obilježiti ovaj međunarodni praznik.

Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline ICOMOS je stručna udruga koja se bavi očuvanjem, zaštitom i promicanjem kulturne baštine.

Filmska večer sačinjava se od dva dijela.

Prvi dio  prezentacije će ukazati na primjere devastacije kulturne baštine kroz povijest te će biti sastavljena od fotografija i vremenske crte čime tema postaje neposredno razumljiva. Ovaj dio prezentacije će se održati uz glazbenu pratnju Mare Sekso na glasoviru.

Drugi dio programa čini projekcija filma ''Čuvari baštine'' (Monuments Men) iz 2014. godine. Redatelj filma je George Clooney. Glumački ansambl je uz George Clooneya upotpunjen sa provjerenim i zvučnim glumačkim imenima: Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Hugh Bonneville i Jean Dujardin. Fim je ekranizacija istoimene knjige koja se temelji na stvarnoj priči koja prati tim kustosa, poznavatelja umjetnina i profesora koje su savezničke snage.

Prezentaciju i film je priredio i odabrao Nikica Šupe.

 

  Objavljeno: 18.04.2017, 09:10h