Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Intermodal:tehničkim inovacijama do bržeg, udobnijeg i jeftinijeg gradskog prijevoza

Intermodal:tehničkim inovacijama do bržeg, udobnijeg i jeftinijeg gradskog prijevoza

 

 

 

Sastankom Lokalnog odbora za mobilnost u Šibeniku zahuktao se INTERMODAL - međunarodni projekt financiran sredstvima EU koji se bavi se problematikom organizacije održivog sustava lokalnog prijevoza u jadranskim gradovima. Na sastanku je otvorena javna rasprava na temu lokalne mobilnosti uz uključivanje relevantnih dionika iz sektora transporta i turizma.

U uvodnom dijelu sastanka prisutnima se obratio Petar Mišura, pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo koji je predstavio projekt INTERMODAL, njegove sudionike i ciljeve te ulogu Grada Šibenika u projektu. Istaknuo je da je Šibenik, kao i većina urbanih sredina s obje strane Jadrana, pod velikim pritiskom intenzivnog prometa, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Gužve u prometu koje tada nastaju negativno utječu na kvalitetu života i turističke tokove. Grad Šibenik se uključio u projekt kako bi kroz međunarodnu suradnju i razmjenu iskustava s gradovima na Jadranu koji imaju slične probleme osmislio održiv i energetski učinkovit sustav javnog prijevoza.

U središnjem dijelu izlaganja, Tomislav Uroda iznio je pregled glavnih problema mobilnosti u gradovima u regiji jadranskog priobalja. Kao poseban problem istaknuo je prevelik stupanj korištenja automobila i autobusa te neiskorišten potencijal brodskog prijevoza koji je, zbog neučinkovitosti i tehnološke zastarjelosti preskup i ovisi o državnim potporama. Koristeći suvremena dostignuća na području energetske učinkovitosti, već danas je moguće kreirati komercijalno isplativ i ekološki održiv brodski prijevoz kao brži, udobniji i jeftiniji način prijevoza putnika.

Sastanak je zaključio Matija Bumbak, naglaskom na problematičnu regulativu koja koči brže uvođenje novih i ekološki prihvatljivijih rješenja za lokalnu mobilnost. Također je najavio i niz budući susreta odbora za mobilnost s ciljem predlaganja rješenja i projekata za unapređenje održive mobilnosti na lokalnoj razini.

Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2.000.000,01 €. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 200.000 €, od čega EU sufinancira 170.000 € (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju Splitsko – dalmatinska županija i agencija Dunea (Dubrovačko – neretvanska županija) kao partneri iz Hrvatske. Talijanski partneri na projektu su regija Marche, regija Apulia, regija Emilia Romagnia, grad Ancona, grad Jesi i tvrtka Conerobus iz Ancone. Albaniju predstavlja Ministarstvo javnih radova i prijevoza i grad Vlora.

Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranici www.intermodality.eu .

  Objavljeno: 07.06.2013, 08:35h