Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Istine i laži o hrani

Istine i laži o hrani

 

 

Sutra, 20. listopada u 12 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić bit će predstavljena knjiga Istine i laži o hrani Anite Šupe. Knjigu će predstaviti dr. med. Meri Bura, TV voditeljica Jadranka Barišić i autorica. Nakladnik je Primula.

Ova knjiga ne želi biti enciklopedija niti znanstveni rad, ona je zbirka tekstova nutricionistice Anite Šupe, Šibenčanke koja s obitelji živi i radi u Švedskoj. Knjiga je njezin prvijenac.

Ova knjiga govori nam o tome što smo zapravo svi negdje u sebi znali, ali je propaganda bila glasnija od naše intuicije. Knjiga pruža elemente pomoću kojih i sami možemo procijeniti valjanost raznih ponuda umotanih pod nazivom "zdrave prehrane", jer nam približava drevno znanje o prehrani koje je, unatoč pokušajima manipulacije u medijima, ipak reevaluirala i moderna znanost.

S ovom knjigom doznat ćemo da li je "piramida zdrave prehrane" okrenuta naglavce kao i naše zdravlje, koji su mehanizmi debljanja, kako mršaviti bez gladi i k tome popraviti zdravlje, zašto su zasićene masnoće zdrave, što su aktivatori topivi u mastima, kako neutralizirati antinutrijente iz žitarica, grahorica i sjemenki, kako protiv gljivice "candide", što nam je činiti sa sirovim mlijekom, glutenom, celijakijom, sojom, itd.

Anita Šupe je u Švedskoj diplomirala prehranu i nutricionizam na Geteborškom sveučilištu. Za razliku od većine nutricionista,  ne prati  službene općeprihvaćene prehrambene smjernice jer one nažalost nemaju znanstvene osnove, već su nesretni rezultat neutemeljenih mitova, predrasuda i komercijalnih interesa. Njeno znanje je, osim onog formalnog školskog, utemeljeno na samostalnom istraživanju stručne literature o utjecaju prehrane na zdravlje.

  Objavljeno: 19.10.2012, 08:30h