Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izložba Blago rijeke Kupe

Izložba Blago rijeke Kupe

 

 

Sutra, 20. prosinca u 19.30 sati u Izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika - ulaz s obale bit će otvorena izložba Thesaurus Colapis fluminis / Blago rijeke Kupe Arheološkog muzeja Zagreb. Riječ je o arheološkim istraživanjima Kupe kod Siska prije 1. svjetskog rata. Izložba je otvorena do  27. siječnja. 2013., svakim  danom od 10-13 i od 17-20 sati (osim ponedjeljka i blagdana).

Antička Siscija bila je jedan od najvažnijih gradova rimske Panonije, a Rimljani su prilikom osnutka grada iskoristili idealan smještaj prethistorijskog naselja na obalama rijeka Odre i Kupe. I novovjeki Sisak se razvio zahvaljujući mreži plovnih putova, koje je revitalizirala Habsburška Monarhija. Nakon sredine 19. stoljeća, u razdoblju prožetom ilirskim idejama i stvaranjem nacionalnog identiteta, jača i interes za povijesnu baštinu, pa tako i za obradu sisačke arheološke građe, posebice one otkrivene tijekom jaružanja. Upravo je na taj način najveći broj starina iz rimske Siscije dospio u tadašnji zagrebački Narodni muzej, današnji Arheološki muzej. Kod ponovnog jaružanja Kupe vadilo se iz riječnoga korita mnoštvo pretpovijesnih, rimskih i srednjovjekovnih starina što je nagnalo upravu Narodnoga muzeja da se obrati nadležnim vlastima kako bi se omogućila službena nazočnost muzejskih djelatnika tijekom radova.

Iskapanje u svibnju 1912. godine posebice je značajno jer je urodilo neočekivanim i gotovo fantastičnim rezultatom, odnosno pronalaskom više tisuća pretpovijesnih i rimskodobnih predmeta. A ideja ove izložbe jest kvalitativno i kvantitativno prezentirati pretpovijesne, antičke i srednjovjekovne predmete otkrivene tih godina u koritu Kupe u Sisku, s naglaskom upravo na 1912. godinu. Time bi se obilježila 100-ta obljetnica tih događaja te se prikazali, kako najljepši i najznačajniji primjerci, tako i široj javnosti još nepoznata muzejska građa, odnosno izbor nekoliko stotina od preko 9000 izjaružanih arheoloških artefakata.

  Objavljeno: 19.12.2012, 08:49h