Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izložba crteža Josipa Živkovića

Izložba crteža Josipa Živkovića

 

 

U srijedu, 22.svibnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u 19 sati bit će otvorena izložba crteža Josipa Živkovića Postajama duha. 

 

 

POSTAJAMA DUHA

Jednostavni, ali obvezujući naslov postave, habitusom svojih posve različitih života i ostvaraja, svjedoče tri predstavljena autora; svaki u svojem jedinstvenom mediju, što podstavljen je čvrstim uvjerenjima o duhovnosti, Bogu i vjerovanju - iz čijeg se neokrhrnutog bitka uzdiže jasna, oku vidljiva okomica.

 

   JOSIP ŽIVKOVIĆ (1992), autor je rudimentarne snage i vizije, istraživač graničnih, duhu rubnih područja, onih što podastiru se samo rijetko proživljenoj askezi.

   Dosljednošću i slojevitošću svojih  traganja, Josip je pomaknuo uobičajeno shvaćanje crtačkog medija: ustanovivši novu dimenziju i ulogu crteža, stvorio je djela, što su po svojoj likovnoj cjelovitosti potpuno samostalna, time u potpunosti oslobađajući crtež od tako česte podređenosti i ovisnosti spram slikarstva.

 

U morfološkom obilju Josipovih djêla, tom atlasu općeljudskih tema s jedne, do intimističkih skica vlastitih ekstaza i patnji s druge strane, sve do onih najdubljih, kozmičko-religioznih tema, teško je razlučiti trenutak u kojem započinje čarolija preobrazbe misli u oblik; jer radovi mu pulsiraju magmom rijetko viđene strasti, one što nas želi uvjeriti da je djelo netom dovršeno, zatim postavljeno pred lice svijeta - učinjeno silinom što se ne da naučiti, već se s njom rađaš, ona ti je dar, brjeme i  odgovornost.

  Objavljeno: 21.05.2013, 08:28h