Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izložba na Zlarinu 'Bukovačka priča-fotozapis iz 1974. godine' Miljenka Domijana

Izložba na Zlarinu 'Bukovačka priča-fotozapis iz 1974. godine' Miljenka Domijana

 

 

 

U Zavičajnom muzeju Vesne Parun na otoku Zlarinu u četvrtak 21. srpnja s početkom u 21 sat bit će otvorena izložba 'Bukovačka priča -fotozapis iz 1974. godine’, autora Miljenka Domijana.

 

Autor pred nas stavlja prizore kamenitog pejzaža i kamene arhitekture zaustavljene kamerom 1974. godine. Niz crno-bijelih fotografija ritmički je oblikovan u tematske module: od panorama podvelebitskog krajolika do detalja skulpturalnih geoloških oblika; od sklopova kamenih kuća i okućnica do ognjišta; od prizora napornog rada do trenutaka odmora i uljepšavanja. Taj orkestrirani slijed slika poentira naknadno snimljena fotografija u koloru – svojevrsna fotoapstrakcija koju je naslikao odsjaj sunca na kamenu – autorovo intimno i sublimirano viđenje teme vlastita fotozapisa ogoljene do njezine srži. Fotografije, poput filmskih titlova, prate kratki tekstovi – iskazi autorova razumijevanja tragova života koje je uhvatila njegova kamera i pokušaj rekonstrukcije iskonskog samorazumijevanja po kojem se taj život odvijao. Godina 1974., kada je fotoreportaža snimljena, sad se vidi, bila je povlašteni trenutak u kojemu je još bilo vidljivo stoljećima nataloženo vrijeme.

 

Izložba je realizirana u sklopu kampanje Vijeća Europe Europa zajednička baština – kamen kao graditeljski materijal. U kontekstu te kampanje, emocionalni naboj ovog fotozapisa pretočio se u djelotvornu ekološku svijest koja od nas traži odgovor na pitanje kako sačuvati kulturno naslijeđe i kako danas nastaviti živjeti s kamenom i od kamena.

 

Organizator: KUD Koralj, TZ Zlarin, hotel Koralj

 

 

  Objavljeno: 19.07.2016, 08:32h