Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izložba "Dva pogleda, treći grad" spaja vrlo različite gradove

Izložba "Dva pogleda, treći grad" spaja vrlo različite gradove

 

 

Što povezuje Dubrovnik, jednu od najpopularnijih svjetskih lokacija i turističkih destinacija, i Karlovac, usputni grad, neizvjesne budućnosti, za koji se i Kawasaki 3p u popularnoj pjesmi pitao je li itko, prolazeći, ikada u njemu doista i stao? Spaja ih nova, multimedijalna izložba umjetnice Nives Sertić, koja će se u četvrtak 12. travnja u 20 sati otvoriti u ex Galeriji Matija u Šibeniku, i trajati do nedjelje 15. travnja.

U sklopu osmog po redu Animiranog Šibenika, izložba "Dva pogleda, treći grad" predstavit će autoričine radove "3 do 10, stabla" i "Pogled koji nestaje", koji u formi multimedijalnih prostornih instalacija svaki na svoj način pričaju o dva pogleda na dva grada u kojima je autorica živjela. Iako izrasla iz sasvim različitih motiva, oba rada pričaju o jednoj odabranoj lokaciji u gradu, kroz koju ulazimo u specifičnosti grada i njegovih, na ovaj ili onaj način, perifernih pogleda.

Dvije lokacije povezuje autoričina kontinuirana višegodišnja pažnja i fokus. "3 do 10, stabla" ciklus je fotografija i foto instalacija proizašlih iz dugogodišnjeg promatranja deset stabala na vrhu Srđa iznad Gruža u Dubrovniku. Po riječima autorice, "ona su vizualna konstanta mojeg sjećanja i njegov topološki, ali i emocionalni označitelj, moj osobni vremenski stroj koji ima svoj način mjerenja vremena, a s kojim sam zajedno rasla. " Inspirirana pogledom na jedan izblijedjeli plakat vidljiv s autoceste pri ulasku u Karlovac, Sertić plakatu dodaje filmsku projekciju koja sadrži dijelove veduta Karlovca s 8 mm filmova iz obiteljske arhive i predstavlja nostalgičnu, idealiziranu sliku grada kakvog se sjeća iz djetinjstva, čime stvara rad "Pogled koji nestaje".

Nives Sertić diplomirala je 2009. na Odsjeku za animirani film i nove medije ALU Zagreb. Bavi se interdisciplinarnim istraživačkim projektima kroz različite suradnje i radi poetske foto, video i zvučne instalacije, te performanse. Od 2009. do 2013. usmjerena je na umjetničke interdisciplinarne projekte s fokusom na aktivnom angažmanu umjetnika kao kulturnog radnika, istraživača i pokretača zbivanja: vodi interdisciplinarnu platformu za mlade umjetnike i kulturne radnike Antibiotik i galeriju Jogurt u AKC Medika u Zagrebu (s Ivom Cepanec), te umjetnički interdisciplinarni projekt "O MM" u o Multimedijalnom centru u Studentskom centru Zagreb.

U posljednje se vrijeme godina intenzivno bavi odnosom promatranja, pokreta i vremena: odnosom kamere, snimanja i snimljenog s pokretom tijela iza i ispred kamere, tj. odnosom žive izvedbe, snimljenog materijala i vremena. Osim toga, njen fokus je na osobnom odnosu s okolišem, prirodom i pitanjima temporalnosti, dugoročnog promatranja, vremena, odnosima statike i dinamike unutar njih samih te (vizualnih) medija u koje ih upisujemo: Rearrangeing and (self)-arraged, Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok... (2014.-2016. sa Sonjom Pregrad), 60 godina 15 dana (2016.), 3 do 10, stabla (2017.), Pogled koji nestaje (2018.). Izlaže u zemlji i inozemstvu. Već tri godine dizajnira vizuale festivala Supertoon u Šibeniku. Predaje Kompoziciju na Studiju dizajna u Zagrebu, a studira permakulturu.

Također u ex-Galeriji Matiji, u subotu i nedjelju ujutro, zakazan je i novi nastavak radionice crtane i stop animacije za djecu 'Planktoon', pod vodstvom mladog talentiranog animatora Martina Babića, koja se odvija tijekom travnja i svibnja. Na kraju tog ciklusa svi radovi nastali na radionici biti će prezentirani na završnoj projekciji. Cilj je radionice razvijati likovnu i filmsku pismenost i kulturu kod djece, približiti im svijet animiranog filma iz perspektive animatora tj. autora te ih ohrabriti i zainteresirati za stvaranje filma.

Na radionicama će osmišljava priča i izrađuje scenarij, upoznaje s jednostavnim i brzim tehnikama stvaranja lutaka, osnovnim animiranim pokretima, snimanjem te elementima rasvjete i kamere. Na ovoj radionici polaznici će se upoznati i s upotrebom muzike i zvučnih efekata u animiranom filmu. Zainteresirani se mogu se prijaviti na email radionica@supertoonfestival.com.

Animirani Šibenik program je u organizaciji Udruge Otompotom, to jest međunarodnoga festivala animacije Supertoon, koji jednom mjesečno Šibenčanima nudi raznovrsne izložbe, radionice, koncerte, projekcije animiranih filmova i druge audiovizualne sadržaje i događanja. Sudjelovanje u svim programima je besplatno, a dodatne informacije, raspored događanja i  obavijesti o eventualnim izmjenama možete pronaći na facebooku.

 

  Objavljeno: 12.04.2018, 14:47h