Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izložba u sjećanje na Rujanski rat

Izložba u sjećanje na Rujanski rat

 

 

U Muzeju grada Šibenika večeras je otvorena izložba „ 17 sati i 57 minuta 16. rujna 1991. „- podsjetnik na vrijeme kada se oglasila  sirena za uzbunu i označila početak sedmodnevnog rujanskog rata u Šibeniku, kada su Šibenčani nadjačali agresora, obranili grad i time značajno utjecali na tijek Domovinskog rata.

Autorica izložbe je Marijana Klisović, a izložene fotografije djela su fotografa i novinara Ante Baranića, Joška Čelara, Matka Biljka, Bože Vukičevića, Marine Jurković te Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Izložba obuhvača tri cjeline- povijesnu u kojoj su naglašeni bitni trenuci stvaranja hrvatske države; šibensku priču o napadu i razaranju grada te slavnoj obrani, dok je glavni motiv cijele izložbe zapravo običan čovjek- borac koji je stao u obranu svoga grada i svoje domovine. Fotografije  je uredio dizajner Ante Filipović Grčić, a izloženo je i oružje te vojna odjeća iz tog vremena.

Uz autoricu Marijanu Klisović, na otvorenju izložbe brojnim okupljenim Šibenčanima obratio se i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak, a izložbu je otvoren proglasio gradonačelnik Željko Burić.

 

Izložba se u Muzeju grada Šibenika može pogledati do 31.listopada, a planira se i njena turneja po većim gradovima u Hrvatskoj.

  Objavljeno: 16.09.2016, 22:10h