Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izložba Vere Trojan

Izložba Vere Trojan

 

 

U ponedjeljak, 18. ožujka u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić bit će otvorena  izložba pisanica Radost Uskrsa Vere Trojan. Otvorenje u 19 sati.

 

Vera Trojan (Šibenik, 1938.) već dugi niz godina istražuje mogućnosti izražavanja u različitim prirodnim materijalima poput vune, svile ili kamena na polju primijenjene umjetnosti. Izrađuje tapiserije, makramee, pletiva i slično. Ovdje nam se predstavlja sa pisanicama. Počela ih je izrađivati prije šest godina najprije za unučad i prijatelje. Ubrzo je taj početni zanos prerastao u pravu strast i urodio ovako zanimljivim predstavljanjem.

 

"Volim sve što sjaji" - kaže autorica. I doista, sve se sjaji poput bisera u školjci. Upravo to je bio poticaj za izradu ovih po svemu osobitih pisanica. Tradicionalni običaj bojenja i ukrašavanja jaja kojega smo baštinili iz praslavenske pradomovine potaknuo je Veru Trojan da, na posve nov, moderan način vještim rukama oblikuje jedinstvene uskršnje ukrase koristeći se pritom svime što nadahnjuje: vrpcama, perlicama, školjkicama, cvijećem od svile... Zadivit će nas svakako veliki mar i disciplina utrošeni na ovako tehnički zahtjevnom zadatku: svako jaje je prethodno ispuhano kroz malu rupicu, potom obojeno i tek onda ukrašeno, najčešće tehnikom lijepljenja. Za takvo što nužne su sigurna ruka, dobro oko, puno volje i radosti.

  Objavljeno: 15.03.2013, 07:53h