Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Jedan dan za čist okoliš

Jedan dan za čist okoliš

 

 

Ministarstvo zaštite okoliša uključuje se u svjetsku akciju "Jedan dan za čist okoliš" koji će se održati u travnju. Stoga se pozivaju svi građane da kartiraju divlja odlagališta u svojoj blizini. To mogu učiniti fotoaparatima, mobitelima ili GPS-om. Na takav način trebao bi biti napravljen registar odlagališta koji bi trebao pomoći lokalnim samoupravama da krenu rješavati problem ilegalnih deponija.Akcija čišćenja odbačenog otpada će se provoditi diljem Hrvatske 21. travnja, uz logističku potporu lokalnih samouprava, različitih udruga, sponzora te građana - volontera. Također Ministarstvo zaštite okoliša u akciju želi uključiti što veći broj građana, od djece u vrtićima do školaraca i studenata.

Upravo je ova "Zelena čistka" - Jedan dan za čist okoliš“, jedinstvena ekološka akcije kojom se Hrvatska pridružuje globalnom ekološkom pokretu "Let's do it - World cleanup 2012.", koji se provodi u 82 zemlje diljem svijeta s nakanom uključivanja najvećeg broja volontera u veliku akciju čišćenja odbačenog otpada u okolišu. Organizator akcije je udruga Žmergo iz Opatije, a provodit će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Konačni cilj je očistiti što više otpada na što više lokacija. Rezultati čišćenja okoliša bit će predstavljeni javnosti na završnoj konferenciji za novinare, 5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša. Ekološki pokret "Let's do it" krenuo iz Estonije 2008. godine, kada su Estonci odlučili da će se riješiti odbačenog otpada u jedan dan. I to su uspjeli, a u akciji je sudjelovalo 50.000 građana koji su uspjeli u pet sati očistiti 10.000 tona otpada. Tako je 2009. u Sloveniji provedena kampanja "Očistimo Sloveniju u jedan dan" u kojoj je više od 270.000 građana u jednom danu uspjelo očistiti oko 15.000 tona otpada. U lipnju 2011. u Srbiji je sudjelovalo 289.000 građana koji su iz okoliša uklonili 150.000 kubičnih metara otpada.

Stoga uključite se u akciju i očistimo i mi okoliš našeg Šibenika u jedan dan!

  Objavljeno: 08.02.2012, 00:00h