Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Još jedna filmska večer srijedom

Još jedna filmska večer srijedom

 

 

U sklopu filmskih večeri srijedom sutra, 15. veljače u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ biti će prikazan film Peter Kerekesa Kuhanje povijesti. Početak je u 20 sati.  

Peter Kerekes rođen je u Košicama, Slovačka 1973. Diplomirao je na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi, gdje je i danas predavač. S Dušanom Hanakom osnovao je Odsjek za igrani i dokumentarni film. Prvi dugometražni dokumentarac koji je producirao i režirao bio je „66 sezón“ (2003.), dok je „Kuhanje povijesti“ (2009.) njegov drugi dugometražni dokumentarni film, koji je nagrađivan na brojnim međunarodnim festivalima (Hot Docs, Leipzig) i ujedno nominiran za prestižnu nagradu European Award Arte 2009.

Dokumentarni film ‘Kuhanje povijesti’, baziran je na 10 recepata vojnih kuhara, od Drugog svjetskog rata, gdje o njemačkom kruhu govore vojnici Wermachta i Ruskinja zadužena za ‘pravljenje palačinki mrtvima’, preko aktualnih i poznatih ratova kao što je onaj u Čečeniji, a nama najzanimljivija svakako je recentna povijest. Titov kušač hrane govori nam da se nakon maršalove smrti ‘kuhinja poseljačila’, a i da se već preko ponuđenih delicija na stolu mogao primijetiti ‘da će sve otići dovraga’. Hrvatski brigadir Mladen ponosan je na teletinu kojom je hranio Hrvatsku vojsku, dok pakračke gospođe otkrivaju tajne paprikaša koje su kuhale za srpsku vojsku.

  Objavljeno: 14.02.2012, 00:00h