Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Još jedno priznanje Josipu Roci

Još jedno priznanje Josipu Roci

 

 

Poznatom  slikaru Josipu Roci, rođenom Šibenčaninu i jednom  od utemeljitelja Međunarodnog dječjeg festivala uručena je  prestižna nagrada Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti INSEA  za dugogodišnji rad na promicanju likovne kulture i edukacije mladih.

Tom prigodom   predsjednik RH Ivo Josipović čestitao mu  je na ostvarenju riječima:  
„ Nagrada je potvrda da je vaš rad prepoznat i cijenjen u stručnim krugovima, a posebno među vašim sugrađanima. Kao likovni pedagog i prijatelj djece naučili ste generacije mladih ljudi gledati i doživjeti likovnu umjetnost, razvijajući njihovu percepciju i kreativnost."

Profesor Roca  ranije je Gradu Šibeniku donirao  350 likovnih djela iz svog bogatog umjetničkog opusa. Josip Roca rođen je u Šibeniku 1922. godine, a akademsko obrazovanje stekao je u Zagrebu. Kontinuirano radi u području likovnog odgoja i obrazovanja, a od 1979. do umirovljenja bio je redovni profesor metodike likovnog odgoja na Zagrebačkoj likovnoj akademiji. Svojim angažmanom na tom području utjecao je na naraštaje hrvatskih umjetnika. Autor je ciklusa svjetskih izložbi dječjih radova i stalni suradnik Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.
U svojoj bogatoj karijeri samostalnog umjetnika Josip Roca sudjelovao je na najvećim umjetničkim manifestacijama, Venecijanskom bijenalu, svjetskoj izložbi EXPO u Lisabonu, a svoja djela izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Europi i Hrvatskoj.

  Objavljeno: 11.03.2014, 13:28h