Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Još sedam hrvatskih restorana u prestižnoj udruzi Jeunes Restaurateurs d’Europe

Još sedam hrvatskih restorana u prestižnoj udruzi Jeunes Restaurateurs d’Europe

 

 

Među sedam novih hrvatskih restorana koji su uvršteni u prestižnu udrugu Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE)našao se i šibenski Pelegrini.

 

Pelegrini je konoba koja se dijelom nalazi u palači Pelegrini-Tambača u blizini šibenske katedrale sv. Jakova koja je cilj mnogih hodočasnika, a upravo ime pelegrin dolazi od riječi hodočasnik.

Naime, konoba Pelegrini djeluje od 2007. godine, kada je uređen  potpuno devastirani prostor u kojem nije nitko boravio posljednjih 50 godina. Upravo se na tom mjestu do prije otprilike sto godina čuvala čuvena slatka šibenska maraština koja se sušila na Trgu 4 bunara, a pila na europskim dvorovima.

 

Osim šibenskog Pelegrinija novi članovi udruge mladih kuhara su Prasac i Dubravkin put iz Zagreba, Boškinac s Paga, Johnson iz Mošćeničke Drage, Draga di Lovrana iz Lovrana, te Adriatic Grašo iz Splita.

Hrvatska sada 14 restorana u ovoj prestižnoj udruzi.

 

Jeunes Restaurateurs d’ Europe je prestižna gastronomska udruga koja se smatra prvim korakom za dobivanje Michelinove zvjezdice, a promiče poštivanje tradicije te kreativnost i inovativnost mladih kuhara pod motom „talent i strast“. Udruga okuplja oko 350 restorana iz 10 europskih zemalja, a od 2008. članovi su i restorani iz Australije. Hrvatske restorane uvrstila je prvi put prije dvije godine. Udruga je osnovana 1974., na poticaj Nicole Seitz koja je bila odgovorna za eksternu komunikaciju u Grand Marnieru. Nicole je posjećivala vrhunske francuske restorane koje je vodila druga ili treća generacija ugostitelja, a mladi su ljudi željeli upoznati svoje kolege u sličnim restoranima, razmjenjivati ideje i iskustva, te je tako nastala ova asocijacija.

  Objavljeno: 03.05.2012, 08:15h