Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Jubilarni koncert francuskog školskog zbora 17. srpnja u katedrali

Jubilarni koncert francuskog školskog zbora 17. srpnja u katedrali

 

 

Crkveni školski zbor Mali pjevači svetog Josipa iz provansalskog gradića Carpentras rođen je u rujnu 1997. i djeluje neprekidno do naših dana. Izdaje i CD notne zapise. Član je Međunarodne federacije Pueri Cantores, svjetskog pokreta Crkve i bitnog čimbenika što tijekom stoljeća određuje glazbeni oblik kršćanskog kulta i slavlja Boga, a širom zemaljske kugle okuplja oko 150 zborova s više od 5000 pjevača. Upriličuje turneje uglavnom na tlu Francuske, a svoju petnaestu godišnjicu postojanja mladi su pjevači odlučili proslaviti ljetnim koncertima u pet gradova hrvatske jadranske obale – Zadru i Šibeniku, te Puli, Poreču i Rovinju.Zbor se sastoji se odtridesetakmladih odosnovne dosrednje škole, a nastupa podržan glasovima tenora i basova nekolicine njihovih voditelja. U središtu je obrazovnog projekta školskog kompleksa St. Joseph kao mjesta gdje mladi (u dobi od 9 do 18 godina) i odrasli dolaze zajedno živjeti i raditi. Njegov prvi zadatak je animacija liturgijskih slavlja što obilježavaju život u toj mjesnoj župi i odgojno-obrazovnoj ustanovi, protežući se i na gostovanja u susjedne župe oko Carpentrasa. Ove animacije, kao i koncerti svetih i svjetovnih pjesama, među ostalima, doprinose daljnjem umjetničkom razvoju mladih kroz praksu zborskog pjevanja.

 

Prvi CD snimili su u proljeće 2001., drugi godinu kasnije, a treći i četvrti snimljeni u proljeće 2006. i 2007. Ljetnim turnejama uobičajeno su „krstarili„ francuskim regijama, sudjelujući pritom i na koncertnim manifestacijama u okviru međunarodnog kongresa Pueri Cantorum u Lyonu 2002. godine. 2003. bili su domaćinom njegovog regionalnog skupa za područje Provence-Alpes Côte d'Azur , a 2006. imali su i svoj prvi međunarodni nastup i turneju po Kanadi i Švicarskoj.

 

„Mladi pjevači“ pronose radost gdje god da nastupe – bilo crkvenim božičnim napjevima, numerama francuske šansone, gospela, drevnih i suvremenih klasičnih svjetovnih i sakralnih djela, šireći tijekom školske godine bogati repertoar, tako da su i za svoj prvi nastup u Hrvatskoj u misiji nade ti „mali glasonoše mira“ posjetiteljima koncerata u našoj zemlji pripremili malo slavljeničko iznenađenje.

 

 

  Objavljeno: 09.07.2012, 07:35h