Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Kamenčići na 17.hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom

Kamenčići na 17.hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom

 

 

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, te Hrvatskom udrugom paraplegičara i tetraplegičara, organizirala je 17. simpozij na temu "Održivi razvoj udruga osoba s invaliditetom na pragu ulaska u Europsku uniju". Na simpoziju je sudjelovala i naša Sonja Ninić Ševo, predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom šibensko-kninske županije, poznatijim kao Kamenčići

 

Simpozij je održan prošlog tjedna u Zagrebu. 

 

 Udruge su dale svoj prijedlog novoga Zakona, a Simpozij je bio prigoda da iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom još jedan puta upozore kako gradovi i županije trenutno izlaze u susret brojnim udrugama osoba s invaliditetom zato jer je to u ovom trenutku popularno. No, nažalost bez projekata trajne brige i dugoročnih rješenja. A jedan od takvih problema je i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koje u sveopćoj nezaposlenosti ide iznimno teško. No, promijene bi mogla donijeti izrada novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji. - Nužno je uključiti takve osobe u radnu zajednicu jer ona još uvijek može odgovorno sudjelovati u društvenom životu. Zakon bi trebao zaživjeti u prvoj polovice iduće godine – obećao je ministar Mirando Mrsić.

 

Budući da Hrvatsku uskoro  očekuje ulazak u Europsku uniju, na Simpoziju su o svojim iskustvima predstavnicima domaćih Udruga govorili i predstavnici udruga iz Slovenije, Srbije, Makedonije. Iznesen je tako primjer dobre prakse poput modela financiranja Udruga osoba s invaliditetom u Sloveniji. Tamo Nacionalni savez udruga raspodjeljuje dodijeljeni novac, za razliku od Hrvatske gdje su sredstva namijenjena udrugama „razbacana“ po ministarstvima.

 

  Objavljeno: 30.10.2012, 08:28h