Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Kolo poziva Šibenčane - zajedničkom pjesmom obnovimo Proslavu

Kolo poziva Šibenčane - zajedničkom pjesmom obnovimo Proslavu

 

 

U subotu, 17. prosinca, s početkom u 23 sata, Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ zajedno s Pivačima svetog Jakova održat će u Katedrali svetog Jakova svoj tradicionalni božićni koncert. Koncert će završiti nešto prije ponoći kada će kolaši, zajedno s prijateljima, izići pred katedralu te, uz pjesmu, fritule i kuhano vino, dočekati trenutak kada će se ulicama začuti zvuk zvona sa šibenskih crkava.

 

Tradicija Proslave, odnosno „Zvona“ kako su je neki nazivali, višestoljetni je šibenski običaj koji je zamalo iščezao. O njemu su pisali brojni šibenski povjesničari i humanisti, od Jurja Šižgorića do Milivoja Zenića. Proslava se stoljećima u Šibeniku slavila u kućama, a potom se, netom prije ponoći,  izlazilo na ulice gdje je „svirala glazba, igralo se kolo, praskale su maškule i pucalo iz kubura, dok su po svim crkvama slavila zvona“

 

Stoga pozivamo sve Šibenčane; pjevače, zborove, klape, članove kulturno umjetničkih društava i sve ljude dobre volje da nam se pridruže, prvo na koncertu, a zatim i na druženju pred katedralom. Obnovimo zajedno ovu veličanstvenu šibensku tradiciju- Zapjevajmo u slavu nadolazećeg Božića, ali  i u čast velikog jubileja grada Šibenika, koji je prvi put spomenut baš na Božić, prije 950 godina. Uz pjesmu, za dobro raspoloženje će se pobrinuti Caritas Šibenske biskupije, koji će prirediti fritule, kuhano vino i druge delicije čijom će se prodajom uz dobrovoljne priloge prikupljati sredstva za potrebite, koji su posebno osjetljivi u ovo doba godine.

 

 

Stoga Vas još jednom pozivamo da zajedno obnovimo tradiciju Proslave, zapivamo, zaplešemo i dobrovoljnim prilozima učinimo dobro djelo. Svoj dolazak su nam, uz Pivače svetog Jakova, potvrdile i  Šuštine, koje će zaplesati tradicionalno šibensko kolo. 

  Objavljeno: 16.12.2016, 08:14h