Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Komunalna galija sv. Jurja

Komunalna galija sv. Jurja

 

 

Voditelj projekta: Odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj
Kratak opis projekta:

Komunalna galija sv. Juraj" bila bi u funkciji plovećeg muzeja Jadrana, kao edukacijsko–prezentacijski centar Jadrana. Predstavljala bi svjetsku kulturno-turističku atrakciju uz morsku tematsku rutu Jadrana. Partneri na projektu su Grad Šibenik, Muzej Grada Šibenika i TZ Grada Šibenika.

Projekt komunalne galije sastoji se od izgradnje i opremanja identične replike poznate Galije sv. Jurja te njenog uvođenja u turističku ponudu Jadrana. U sklopu centra pružale bi se informacije, savjetovalo posjetitelje, osiguralo stručno vođenje, edukacija, ali i prodaja suvenira, održavanje izložbi i događanja. Galija bi tako postala kulturno-turistička atrakcija svjetske prepoznatljivosti, s razvijenim proizvodima i edukativnim sadržajima za posjetitelje.

Projekt Galije sv. Jurja još je jedna inovativna turistička priča kojom želimo doprinijeti poboljšanju kulturne i turističke ponude grada kroz predstavljanje naše bogate kulture i povijesti.

Tijekom sezone, galija bi plovila od Umaga do Dubrovnika, a izvan sezone bila bi stacionirana u uvali Škar pored tvrđave sv. Nikola na ulazu u Šibenski kanal. Osim predstavljanja šibenske kulture i povijesti, u sezoni bi se na tjednoj bazi osmišljavali sadržaji koji bi na adekvatan način predstavljali kulturno-turističku ponudu cijelog hrvatskog Jadrana.

Najveća vrijednost projekta je upravo izgradnja identične replike galije sv. Juraj, koja će se u potpunosti temeljiti na tradicionalnim tehnologijama i izvornim materijalima. Izgradnja galije bit će otvoreni edukacijski proces, koji će se koristiti za predstavljanje brodograditeljske i pomorske tradicije Hrvatske. Planirano je i snimanje izgradnje, koje bi se potom predstavilo kao dokumentarni promotivno-turistički film.

Šibenska komunalna galija sv. Juraj bila je sudionik bitke kod Lepanta što je čini dijelom svjetske pomorske baštine. Lepantska bitka odigrala se 7. listopada 1571. u vodama oko grada Lepanta u današnjem Korintskom zaljevu. Bitka kod Lepanta bila je najveći sukob galija pokretanih veslima, ali i njihovo zadnje pojavljivanje u velikim pomorskim sukobima. Ova bitka je najkrvavija pomorska bitka u povijesti, s čak 28.000 poginulih na obje sukobljene strane i najveća do tog doba pa broju brodova koji su u njoj sudjelovali. Bitka kod Lepanta često se proglašava pomorskom bitkom u kojoj je sudjelovalo najviše Hrvata ikada.

Kako bi se promovirala svijest o značaju turističke orijentacije Hrvatske, Galiju bi bilo potrebno uvesti kao dio obrazovnog programa osnovnih i srednjih škola, čime bi se kod najšire populacije u Hrvatskoj stvorila pozitivna svijest o turizmu u najranijoj dobi, kada se i formiraju osnovni životni stavovi.

Financijski aspekt projekta:

Sredstva Fonda za razvoj turizma, dodijeljena bespovratno u iznosu od 200.000,00kuna, namijenjena su razvoju javne infrastrukture i očuvanju resursne osnove – turističkih atrakcija, a dodjeljivat će se za izradu projektne dokumentacije: tehničke projektne dokumentacije (idejni, glavni, izvedbeni projekt, aktivnosti vezane za rješenje o uvjetima građenja ili lokacijsku i građevinsku dozvolu), programskih i projektnih studija razvoja pojedinih geografskih područja lokalne i regionalne razine (npr. master planovi i dr.), studija za realizaciju pojedinih/konkretnih projekata (studija zaštite okoliša, predstudija i studija isplativosti ulaganja i dr.) pripremu ostale natječajne dokumentacije koja nedostaje investicijskom projektu javne turističke infrastrukture, a neophodna je za kandidiranje projekata za korištenje sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije te za financiranje dijela nacionalnog sufinanciranja u slučaju pozitivne odluke o odobrenju sredstava fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 685.587,50 kuna, pri čemu se Grad Šibenik natječe za sufinanciranje Ministarstva u iznosu od 438.776,00 kn, dok bi sam projekt financirao s 246.811,50 kuna.

Ministarstvo sufinancira do 80% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog programa ili projekta. Minimalni iznos odobrenih sredstava je 100.000,00 kn, a maksimalni iznos po pojedinom korisniku, odnosno projektu/programu je 2.000.000,00 kn, osim za trgovačka društva. Ukupna vrijednost projekta koji se kandidira za korištenje sredstava iz fondova EU, ne smije biti manja od 7.500.000,00 kn.

Web projekta:

www.galijasvetijuraj.com


  Objavljeno: 20.10.2014, 00:00h