Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Konferencija o vjerskom turizmu, sakralnoj baštini i hodočašću održava se u Civitas Sacri

Konferencija o vjerskom turizmu, sakralnoj baštini i hodočašću održava se u Civitas Sacri

 

 

Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća Šibensko-kninske županije održava se danas u Šibeniku 13. travnja u Interpretacijskom centru Civitas Sacra. Konferenciji je, uz šibenskog biskupa Tomislava Rogića, te predstavnika Županije šibensko-kninske prisustvovao i gradonačelnik Željko Burić.

Biskup Rogić kazao je u uvodnoj riječi kako se na konferenciji radi o vjerskom turizmu te da je takvu vrstu turizma bitno odvojiti od tradicionalnih vidova vjerskog života poput molitvenih putovanja i hodočašća.

Gradonačelnik Burić je, pak, naglasio kako je Grad Šibenik svojim mnogobrojnim spomenicima kulturne i vjerske baštine, osobito UNESCO-vim biserom, katedralom sv. Jakova, jedno je od kulturnih središta poznatih u Europi i svijetu, stoga je primjeren domaćin ovog uvaženog skupa.

„Srdačno vas pozdravljam i želim plodonosan i konstruktivan rad u našoj sredini na unapređenju vjerskog turizma kao spoja materijalne i duhovne baštine. Angažman crkve i vjerskih zajednica u novom pristupu vjerskom turizmu, posebno u turističkim gradovima kakav je Šibenik, izuzetno je značajno jer se time osigurava  primjereno predstavljanje religijskih sadržaja i poruka našim gostima i turistima. Kreiranje programa obnove duhovnosti i hodočašća u turizmu vrijedan su potencijal u ukupnom turističkom proizvodu kojim se Hrvatska predstavlja u svijetu“, kazao je, uz ostalo, gradonačelnik Burić poželjevši sudionicima skupa srdačnu dobrodošlicu u Šibenik.

Vrijednost teme vjerskog turizma proizlazi iz činjenice da definira važnost i veličinu posebnog oblika turističke ponude određenog vjerskim motivima putovanja. U domaćem turističkom sektoru se pojam vjerskog turizma ne spominje do danas, već ga se promatra u okviru razvoja kulturnog turizma s namjerom razvoja u budućnosti.

U Šibeniku gradu muzeju na otvorenom i Šibensko kninskoj županiji tradicija vjerskih događanja i običaja je vrednovana, a sakralna baština pokušava se očuvati i zaštititi poput primjerice Katedrale sv. Jakova u Šibeniku (UNESCO), prepoznata je i prezentirana kao vrijedna baština i putem interpretacijskog centra Civitas Sacra.

Organizator Konferencije, Sunčana Matić iz agencije LUX Promocija nastavlja razvoj teme vjerskog turizma putem suradnje u zajedničkim aktivnostima crkve, vjerskih zajednica i države u razvoju ove posebno vrijedne turističke domene s ciljem osnaživanja vidljivosti duhovne ponude u turizmu.

Program Konferencije vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća Šibensko kninske županije, stručno znanstvenim predavanjima okuplja ugledne predavače. Konceptom predstavlja putokaz mogućnosti valorizacije sakralne baštine i arheoloških lokaliteta uronjenih u najljepše prirodne resurse Jadrana za ekspanziju novih turističkih paketa i promidžbe destinacije.

Konferencija se održava uz podršku Šibenske Biskupije pod pokroviteljstvima Ministarstva turizma, Županije Šibensko kninske i Grada Šibenika. Sponzori su Grad Šibenik, Turistička zajednica Šibensko kninska, Turistička zajednica Šibenik.

  Objavljeno: 13.04.2023, 11:34h