Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Konferencija za novinare o Radnoj verziji prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Konferencija za novinare o Radnoj verziji prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

 

 

Na konferenciji su prisustvovali župan Goran Pauk, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić, načelnik općine Tribunj Damir Pilipac, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop i ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije Željko Dulibić.

Povod konferencije su primjedbe na Radnu verziju prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama od 17. prosinca 2013. – 18. veljače 2014. godine. Prema nacrtu novog Zakona uzima se znatni dio sredstava županijama odnosno gradovima i općinama i centralizira se 50% prihoda od koncesijske naknade i sav prihod od naknade za korištenje koje plaćaju vlasnici brodica i jahti. Ti dosadašnji prihodi trošili su se isključivo namjenski za unapređenje i zaštitu pomorskog dobra na prostoru Županije.

Dosadašnji model, po kojem po jedna trećina prihoda od naknade za koncesiju ide državi, županiji i gradu/općini na čijem prostoru je koncesija, sredstva raspoređuje na teritorijalno ispravniji način (svaka županija za potrebe svog lučkog i vanlučkog područja). Ovim nacrtom zakona isključena je lokalna samouprava (manji gradovi i općine) iz upravljanja pomorskim dobrom.

„Za istaknuti je da su se  sredstava raspoređivala za financiranje pomorskog dobra po iskazanim prioritetima gradova i općina na svom području kao i lučkog područja luke otvorene za javni promet. Jasno je da ovakvom centralizacijom sredstava gubimo znatni dio namjenskih sredstava za pomorsko dobra a samim tim se koče već započeta i planirana ulaganja.“, rekao je župan Goran Pauk.

„Ovo je, generalno, jedan u nizu zakona koji jasno pokazuje da od Vladinog zaklinjanja u decentralizaciju nema ništa. Potpuno je jasno da se pokušava, osnivanjem niza agencija kao međuprostora između Vlade i tzv „lokala“, umanjiti količina novca s kojim raspolaže regionalna odnosno lokalna samouprava.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Nacrt Zakona zapravo poništava političko opredjeljenje Vlade za regionalizacijom i decentralizacijom, jer ide u smjeru centralizacije kako nadležnosti tako i rasporeda prihoda te povećanju administrativnog aparata, jer predlaže osnivanje još jedne nove institucije – Agencije te 6 podružnica.

Iz opisa djelatnosti Agencije ne proizlazi učinkovitije upravljanje i zaštita pomorskog dobra te bi obavljala poslove koji se već obavljaju u postojećem institucionalnom okviru (kroz ministarstvo, upravne odjele za pomorstvo županija, županijske lučke uprave i dr.)

  Objavljeno: 12.03.2014, 14:52h