Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Kroz program STANADI obnovljen gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića

Kroz program STANADI obnovljen gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića

 

 

Gradonačelnik Željko Burić u nazočnosti konzervatora Ive Šprljana obišao je danas u staroj šibenskoj gradskoj jezgri dvije adrese na kojima su, u sklopu programa STANADI (Starine naše divne), obnovljeni povijesni arhitektonski detalji. Riječ je o gotičkom portalu u Ulici Jurja Šižgorića te portalu i drvenim vratnicama na adresi Ulica 15. siječnja 1873.

„Grad Šibenik, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, više od dva desetljeća provodi obnovu arhitektonskih detalja na šibenskim  kulturnim dobrima kroz program STANADI. Kroz godine je očuvano i obnovljeno više od 45 dragocjenih detalja u povijesnoj jezgri grada kao što su portali, vratnice, dimnjaci, grbovi i slično. Zbog svojih potencijala i slojevitosti povijesna jezgra grada Šibenika jedna je od najljepših, a zahvaljujući ciljanim projektima gradske uprave i programu STANADI, i najočuvanijih cjelina takvog tipa. Svaki novoobnovljeni detalj doprinos je očuvanju baštine i prebogate šibenske povijesti.“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića jedan je od 20-ak takve vrste u Šibeniku, a konzervatorsko-restauratorske  radove izvela je zadarska tvrtka Travej. Istoj tvrtki povjereno je i čišćenje i konzervacija portala u Ulici 15. siječnja 1873., a na toj adresi obnovit će se i drvene vratnice baroknih stilskih karakteristika iz 18. stoljeća. Riječ je o jednima od 30-ak najstarijih drvenih vrata u Šibeniku. Radove na ovim vratnicama izvest će Božo Petretić, restaurator majstor.

„Gotički portal iznimno je zanimljiv element srednjovjekovne arhitekture grada Šibenika. Kapiteli su s uzdignutim listovima iznad kojih je tipična gotička profilacija. Ta je izvedba kapitela još ukočena i nema one vedrine i razigranosti koju je u izradu kapitela unio majstor Juraj Dalmatinac sredinom 15. stoljeća pa ovaj portal oprezno treba pripisati vremenu prije dolaska Jurja u Šibenik, a to je prva polovica 15. stoljeća. Sukladno šibenskoj heraldici grb može pripadati plemićkoj obitelji Draganić, u čijim se grbovima pojavljuje motiv orlovog krila koji pandžom pridržava konjsku glavu. Isti motiv je i na gotičkom grbu šibenske plemićke obitelji Mišić. Naime, inicijali ZM na grbu našeg portala su naknadno uklesani, a mogli bi pripadati Ivanu Mišiću jer ime Ivan u povijesti Dalmacije često je zamjenjivano imenom Zuane. Inače portal pripada tipu dvorišnog portala tipične šibenske gotičke palače. Naime, kroz ovakve portale nije se direktno ulazilo u zgradu već najprije u dvorište u kojem se nalazilo kameno stubište koje je vodilo na reprezentativni kat palače koji je imao svečano ukrašeni salon za prijem i boravak plemićke obitelji.“, opisao je obnovljeni portal u Ulici Jurja Šižgorića konzervator Ivo Šprljan, ujedno i voditelj programa STANADI.

Ovo je, inače,  47. projekt iz programa STANADI,  za koji je u ovogodišnjem  gradskom proračunu osigurano 120 tisuća kuna.

 

  Objavljeno: 01.12.2020, 11:58h