Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Kulturaljka povela otvoreni dijalog šibenske mladeži s gradskom vlasti

Kulturaljka povela otvoreni dijalog šibenske mladeži s gradskom vlasti

 

 

Udruga P.A.R.K. (Pokretači alternativnog razvoja kulture) organizira još jedan u nizu projekata aktivističkog predznaka. I ove godine riječ je o dvodijelnoj kulturnoj manifestaciji, pod nazivom „Kulturaljka“, koja se održava od 28. do 30. ožujka ove godine.

„Kulturaljka“ je započela jučerašnjom tribinom u Gradskoj knjižnici na kojoj su šibenske udruge mladih i samostalni pojedinci prezentirali gradskoj vlasti  svoje ideje i aktivnosti te problematizirali pitanje prostora u kojem bi sedam udruženih udruga mladih moglo djelovati.

Svoje radove na temu poboljšanja kulturnih i sportskih sadržaja za mlade u Šibeniku prezentirale su učenice srednje Prometne škole, mlada inženjerka ribarstva Petra Perkov i Milena Grudić iz udruge ŠKART koja je predstavila idejni projekt Šibenika kao muzeja ulične umjetnosti. Izlagački dio počeo je i završio  s prigodnim pjesmama Građanina Josipa.

Gradonačelnik dr. Ante Županović pozvao je mlade na dijalog i aktivnu suradnju s gradskom vlašću, koja se ipak trudi stvarati uvjete mladima, kako za zabavu, tako i za život, stanovanje i posao.

Konstruktivna rasprava koja se nastavila nakon izlaganja vodila se najviše oko prostora u kojem bi šibenske udruge mladih djelovale, a koji bi im trebao osigurati Grad. Pitanje koje je godinama glavni problem mladih u Šibeniku, uskoro bi trebao dobiti sretan završetak. Predstavnici šibenskih udruga mladih, u suradnji s gradskom upravom, dogovaraju se oko adekvatne lokacije, dok je na pomolu i konačno uređenje Kina Odeon.

„Redefinirali smo projekt Kina Odeon i stavili ga u realne okvire. Znatan dio sredstava za uređenje trebalo bi osigurati Ministarstvo kulture. Ako ministarstvo ispuni svoje obećanje, Grad će osigurati ostatak sredstava i krenut ćemo u realizaciju već ove godine“, kazao je zamjenik gradonačelnika Franko Vidović. Pozvao je mlade na suradnju, da daju svoje prijedloge oko namjene i uređenja bivše kino dvorane, ali i oko svih područja njihova interesa u kojima im Grad može pomoći.

Istaknuo je i da je važno pronaći zajednički kut gledanja na pojedina pitanja kako bi ih rješavali u razumijevanju. Tu spadaju neriješeni imovinsko – pravni odnosi brojnih prostora na području grada, kao i napuštene šibenske vojarne, povratak kojih u vlasništvo grada je dug i skup proces, suprotno dojmu koji šibenska mladež o tom pitanju ima.

U drugom dijelu „Kulturaljke“, pod šatorom na prostoru bivše tvornice TEF, u subotu 30. ožujka održat će se koncert  Damira Urbana, kultnih osječkih punkera „Gužve u 16 – ercu, srpskog rock benda  „Kanda, Kodža i Nebojša“, dok će se za after party do ranih jutarnjih sati pobrinuti regionalni DJ kolektiv "Balkan's Hi Fi". Ovo je još jedan primjer kako se voljom i upornošću sposobnih mladih pojedinaca može prkositi komercijalnim trendovima i pridonositi razvoju kulture, alternativne scene i načina razmišljanja.

  Objavljeno: 29.03.2013, 09:33h