Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Kviz "Lančana reakcija"

Kviz "Lančana reakcija"

 

 

U četvrtak, 28. veljače u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se kviz "Lančana reakcija". Organizator je Hrvatska knjižnica i čitaonica Sali, a početak je u 19 sati.

Lančana reakcija nova je logička igra. U jednoj emisiji, sastavljenoj od pet dijelova, sudjeluju četiri natjecatelja.  Emisija započinje igrom ponuđenih odgovora, koja se sastoji od pet  pitanja. U svakom pitanju ponuđena su tri odgovora, od kojih je jedan točan. Sva  četiri natjecatelja istodobno   odgovaraju na postavljeno pitanje a uz dati odgovor  moraju uložiti bodove, koji se kreću od jedan do pet (najmanje jedan, najviše pet). Broj bodova mora biti cjelobrojan. Ako natjecatelj točno odgovori na  postavljeno pitanje, pribraja mu se uloženi broj bodova, u slučaju netočnog  odgovora ti bodovi mu se oduzimaju. Ako natjecatelj ne odgovori na postavljeno  pitanje u roku od dvadeset sekundi, oduzima mu se pet bodova. Natjecatelj ni na koji način ne smije doznati nečiji odgovor prije nego što dade svoj!  Nakon završetka prve igre kreće se na igru procjene, u koju se prenose dotad osvojeni bodovi. Sva četiri natjecatelja dobivaju identično pitanje, na koje odgovaraju istodobno. I ovdje naravno vrijedi pravilo da natjecatelj ni na koji način ne smije doznati nečiji odgovor prije nego što dade svoj.

Pitanja su tako koncipirana da je vrlo mala vjerojatnost da će natjecatelji dati točan odgovor. Na primjer, ako postavimo pitanje “Kada je osnovan prvi nogometni klub?”, relativno mali broj ljudi znat će da je to bilo 24. 10. 1857. godine, no uvijek će moći dati približan odgovor. Igra završava nakon odgovora na peto pitanje. Natjecatelj čiji je odgovor najbliži točnom dobiva šest bodova, drugi dobiva četiri, treći dva a natjecatelj s najlošijim odgovorom ostaje bez bodova na postavljeno pitanje. U slučaju da dva natjecatelja imaju jednako vrijedan najbolji odgovor, oba dobivaju pet bodova, ako imaju jednako vrijedan drugi odgovor dobivaju tri, a ako imaju jednako vrijedan najlošiji odgovor dobivaju po bod. Ako tri natjecatelja imaju jednako vrijedan najbolji odgovor dobivaju po četiri  boda, a ako tri natjecatelja imaju jednako vrijedan najlošiji odgovor dobivaju po dva boda. Ako svi imaju jednako vrijedan odgovor, svi dobivaju po tri boda.  Ako natjecatelj za trideset sekundi ne dade odgovor, oduzima mu se pet bodova.  Zatim slijedi igra poretka, u koju se prenose svi osvojeni bodovi. Ta se igra sastoji od tri pitanja. Svako pitanje ima pet pojmova koje treba poredati po zadanom načelu. Ni tu natjecatelj ne smije doznati nečiji odgovor prije nego što dade svoj. Ponuđeni pojmovi zadani su prema abecednom redu kad god je to moguće. Na pitanje se mora odgovoriti za najviše šezdeset sekunda.

  Objavljeno: 27.02.2013, 08:11h