Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ljetno kino Tvrđave Barone ugošćuje Motovun film festival

Ljetno kino Tvrđave Barone ugošćuje Motovun film festival

 

 

- Ako ne možemo pozvati ljude u Motovun, možemo Motovun dovesti k njima - s tom idejom organizatori nedavno otkazanog Motovun Film Festivala (MFF) odlučili su manifestaciju povesti na put "dug" četrdesetak dana. Filmsko putovanje prigodno je započelo na motovunskom trgu i nastavit će se diljem Hrvatske, a festival će i ove godine gostovati na Tvrđavi Barone gdje će odabrani film predstaviti filmski kritičar Jurica Pavičić, jedan od selektora MFF-a.

Francusko-belgijska drama "Zaposlene djevojke" Frédérica Fonteynea i Anne Paulicevich, koja je na rasporedu programa Srijedom po svijetu 5. kolovoza s početkom u 21. 30 sati, donosi priču o tri Francuskinje koje vode dvostruki život i redovno putuju na belgijsku granicu gdje rade kao prostitutke u lokalnom bordelu.

Ove majke, supruge i djevojke svakog dana pretvaraju se u seksualne radnice, a sve s ciljem održavanja privida dostojanstvenog života kojega vode s druge strane granice. Prateći perspektivu svake od triju žena, film ih prikazuje u intimnim, opuštenim trenucima, dok veselo ismijavaju svoje mušterije u pauzama između posla i rješavanja životnih problema. Kada se jedna od njih nađe u opasnosti, prijateljice će udružiti snage kako bi se obračunale s prijetnjom.


"Zaposlene djevojke" nisu, inače, tek još jedan film o "najstarijem zanatu", već o svakodnevnom životu ovih heroina koje se bore za vlastito dostojanstvo i pristojan život svojih obitelji. Istovremeno, film je nastao i kao reakcija redatelja na europske mjere štednje koje su imale devastirajući utjecaj na život žena, posebice samohranih majki. Zaposlene djevojke slave žene koje se, bez obzira na sve nedaće, i dalje drže na nogama, pružajući alternativan pogled na prostituciju, a istiniti događaji i autentične priče seksualnih radnica koje su inspirirale nastanak filma daju insajderski uvid u seksizam i nasilje koje prati ovu profesiju.

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na Tvrđavi Barone ograničen je zbog trenutne epidemiološke situacije, a projekcija će se održati u skladu s propisanim preporukama i poštivajući mjere opreza.

  Objavljeno: 03.08.2020, 12:26h