Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom

Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom

 

 

Muzej grada Šibenika u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica-Livno postavlja izložbu  Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom, a otvorenje je najavljeno u četvrtak, 08.prosinca 2022. u 18 sati.

Izložba je  plod  vrijedne stečevine koja se sastoji od 327 staklenih ploča (negativa, pozitiva i dijapozitiva u boji), kamere s pripadajućom fotografskom opremom i nekoliko priručnika za fotografiju na njemačkome jeziku, a čuva se u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu.

Mato Kaić, prvi livanjski fotoamater, bio je član poznate livanjske obitelji Kaića, sin livanjskog trgovca i gradonačelnika, veliki intelektualac, gospodarstvenik, poljoprivrednik i umjetnik. Fotoamateri su bili ti koji su se početkom XX st. za razliku od obrtnika, neopterećeni poslovnim zadatcima, mogli slobodno kretati i dati širi smisao tom novom mediju.

Iako se radi o amaterskoj fotografiji nastaloj u jednom mladenačkom zanosu izvan urbanističkih centara riječ je o vrijednoj dokumentarističkoj fotografiji, koja nam otkriva iščezle etnografske crtice iz livanjskoga kraja, Koprivnice, Kupresa i hrvatskih gradova Dubrovnika, Sinja i Splita. Stoga su svjetlopisi Mate Kaića od izuzetnog značaja, jer predstavljaju baštinu koja se danas  može vidjeti samo zahvaljujući vrijednim zaljubljenicima u fotografiju i kraj u kojem su živjeli.

Nakon izložbe u Livnu, Tomislavgradu, Dubrovniku, Tešnju, Mostaru, Širokom Brijegu, Zagrebu, Kninu i šibenska publika ima priliku susresti se s kadrovima ruralnog i društvenog života s početka XX. st. na našim prostorima.

Izložba će biti otvorena do 13.siječnja 2023.g., a može se razgledati radnim danom od 10 do 13h te od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati.

  Objavljeno: 07.12.2022, 08:43h