Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Medijsko predstavljanje svečanog otvorenja tvrđave Barone

Medijsko predstavljanje svečanog otvorenja tvrđave Barone

 

 

Danas je u prostorima Gradske vijećnice Grada Šibenika održano medijsko predstavljanje svečanog otvorenja još jedne obnovljene šibenske tvrđave. Nepune dvije godine od otvorenja revitalizirane Tvrđave sv. Mihovila i ljetne pozornice, Tvrđava Barone spremna je da sa svojim novim i inovativnim sadržajima pridonese kulturnom i turističkom potencijalu grada Šibenika

Smještena 80 metara nad gradom, još u davnoj 1646. godini izgrađena u samo dva mjeseca od strane samih Šibenčana kako bi uspješno obranila grad od napada Osmanlija za vrijeme Kandijskog rata 1646/1647.godine. Projekt tvrđave napravio je inženjer iz Genove fra Antonio Leni, a radove je organizirao i nadzirao njemački plemić u službi Venecije, zapovjednik obrane Šibenika, barun Christoph Martin von Degenfeld. Zahvalni su Šibenčani njemu u čast, umjesto po crkvici sv. Vida, tvrđavu nazvali Barone. Zajedno s trima ostalima šibenskim tvrđavama, Tvrđava Barone sastavni je dio jedinstvenog obrambenog sustava grada Šibenika koji je stoljećima odolijevao neprijateljima grada, a danas predstavlja iznimnu spomeničku vrijednost prepoznatu diljem Europe.

''Obnova još jedne šibenske tvrđave usko je povezana sa Strategijom razvoja grada. Naša vizija je da naše tvrđave budu žarište inovacija u kulturnom turizmu čitave šibenske regije  i primjer pametnog upravljanja kulturnom baštinom. Dokazali smo još jednom da kvalitetnom suradnjom civilnog i javnog sektora uspješno kreiramo sliku Šibenika kao  turističke i inovativne destinacije bogate kulturno-povijesne baštine'' izjavio je gradonačelnik Grada Šibenika, dr. Željko Burić.

Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj istaknuo je ciljeve koje se projektom željelo postići: ''Cilj projekta je pridonijeti promociji kulturnih atrakcija i potaknuti rast lokalnih malih i srednjih poduzetnika  pružanjem visoko – tehnoloških inovativnih usluga. Tvrđava Barone je izvrsna platformu za promoviranje lokalnih malih i srednjih poduzetnika u turističkom sektoru, ideja je da eno-gastrološka ponuda na Tvrđavi Barone bude autohtona, utemeljena na ponudi lokalnih proizvođača''.

Bogati sadržaj Tvrđave Barone, osim spomenutog gastro-kulturnog centra, upotpunjen je digitalnom platformom koja koristit tehnologiju proširene stvarnosti (AR - augmented reality) za prezentaciju povijesnih okolnosti nastanka tvrđave i Šibenika u 17. stoljeću  koristeći odgovarajuće AR naočale, pametne telefone ili tablete. Proširena stvarnost (augmented reality; AR) je tehnološka inovacija u kojem korisnik smart uređaja vidi stvarni svijet proširen računalno generiranom slikom, videom ili zvukom. U praksi, iznajmivši AR naočale ili koristeći aplikaciju preko vlastitog smart uređaja, posjetitelj će upoznati  digitalne „vodiče“ Tvrđave Barone: šibenskog  dječaka Juru i povjesničara iz 17. stoljeća Franu Divnića koji će ih povesti na zanimljivu pustolovinu – stvarni, ali i prošireni obilazak tvrđave. Dječje igralište sa kombiniranom spravom za igru u obliku broda i pozornica za manja događanja do 150 posjetitelja uz replike topova i oružja korištenog u vrijeme iz kojeg potječe tvrđava omogućuje bezbrižno razgledavanje i istraživanje svi dobnim skupinama posjetitelja.

Svečano otvorenje obnovljene tvrđave za visoke uzvanike i goste održati će se 29. siječnja 2016.godine u 18 sati, dok će  za građane ulaz biti slobodan od 21 do 24 sata, te u subotu i nedjelju u vremenu od 9 do 17 sati.

''Ceremonija svečanog otvorenja demonstrirat će snagu i važnost malo poznate povijesne priče o obrani grada iz 1646./1647. godine. Kroz svečano otvorenje vode nas likovi iz dokumentarnog filma snimljenog u sklopu projekta obnove tvrđave Barone, mladi Frane Divnić (Ivan Ožegović)  povjesničar čijoj pisanoj baštini dugujemo tako detaljan i autohton uvid u događanja od prije 370 godina u tradicionalnom izdanju i barun Degenfeld (Šime Bubica) u još neviđenom izdanju u Šibeniku.  Jedna od posebnosti u programa otvorenja upravo je hologram baruna Degenfelda  koji će biti u interakciji s Vama, predstavnicima medija koji ćete pratiti svečano otvorenje, a i svim uzvanicima i posjetiteljima. Uzvanici na tvrđavi, ali i građani iz svih dijelova grada moći će uživati u svjetlosnoj  igri laserskih zraka koje će simbolično povezati šibenske tvrđave. izjavila je voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava pri Muzeju grada Šibenika Gorana Barišić Bačelić.

Svečanoj atmosferi doprinijet će i glazbena kulisa zagrebačkog ansambla Acoustic Project sastavljenog od akademskih glazbenika mahom članova Zagrebačke filharmonije. Za nezaboravni okus i miris svečanog otvorenja zadužen je jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova, Zdravko Tomšić, inače i  konzultant u kreiranju eno-gastro ponude na tvrđavi Barone. Prateći koncept samog gastro-kulturnog centra, na tvrđavi će u svečanom otvaranju biti servirani isključivo zalogaji i čašice lokalnog podrijetla.

Zadovoljstvo obnovom još jedne šibenske tvrđave i utjecaj na rastući broj dolazaka gostiju iskazao je i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika: '' Kulturni turizam je jedan od posebnih oblika turizma koji nudi dugoročnu konkurentnu prednost. Svojom ponudom, tvrđava Barone može osigurati sadržaje poput upoznavanja kulturne baštine, prisustva na kulturnom događaju, ali i običaja i aktivnosti sačuvanih iz prošlih vremena čime je u mogućnosti privući i veći broj posjetitelja budući da će biti i ova tvrđava biti otvorena z posjetitelje cijelu godinu.''

Predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine ''Juraj Dalmatinac'' Nikola Grubić zahvalio se svim članovima društva na nesebičnom zalaganju: ''Izuzetno sam ponosan što kao Predsjednik društva Juraj Dalmatinac, idejnog začetnika obnove tvrđave Barone, danas svjedočim njenom novom početku. Ona je danas ponos grada Šibenika i svojim potencijalom otvara nam nove kompetencije za buduće generacije. Naš posao nije gotov, ostaju nam još dvije za koje smo sigurni da ćemo ih uskoro obnoviti po uzoru na Mihovila i Barone''.

Projekt ''Barone- otkrivanje bogate prošlosti, put prema uspješnoj budućnosti''  ukupne vrijednosti 1.377.165,38 eura financiran je od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 72,17% vrijednosti fonda.

  Objavljeno: 27.01.2016, 11:15h