Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodna konferencija o kulturnom turizmu u Šibeniku

Međunarodna konferencija o kulturnom turizmu u Šibeniku

 

 

Međunarodna konferencija Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu, najveća konferencija ovog tipa dosad organizirana u Hrvatskoj, održat će se u sklopu Međunarodnog festivala djeteta u  Šibeniku, na tvrđavi sv. Mihovila, 22. i 23. lipnja. 

Kako je kulturni turizam sve snažnije zastupljen u svjetskim okvirima (procjenjuje se da godišnji prihod od tog turističkog segmenta prelazi bilijun dolara) 20 uglednih teoretičara, ali i praktičara iz čak 10 zemalja okupit će se u Šibeniku kako bi svojim izlaganjima ukazali na moguće putove razvoja, ali i upozorili na potencijalne nedostatke kulturnog turizma, koji u Hrvatsku privlači znatan broj turista.

Neka od pitanja konferencije koju su osmislili i realizirali Jasen Boko i dr.sc. Daniela Angelina Jelinčić, a o kojima će se razgovarati u Šibeniku su: Kako ponuditi kvalitetnu prezentaciju kulture na turističkom tržištu? Kako ispuniti očekivanja turista, a ne komercijalizirati kulturu u isto vrijeme? Kako biti drugačiji i kako ponuditi nezaboravan doživljaj prilikom predstavljanja autentične kulture na turističkoj karti svijeta?

Kako je osnovni alat u stvaranju doživljaja destinacije ekonomija doživljaja konferencija se fokusira na izlaganja koja će ponuditi teorijska i praktična znanja iz ekonomije doživljaja, a koji su primjenjivi u turizmu. To podrazumijeva širok raspon izlaganja koja se bave kulturnom baštinom, kreativnim industrijama i suvremenom kulturom, upotpunjenom inovativnim primjerima stvaranja doživljaja i upravljanja doživljajima koji privlače kulturno-turistička tržišta. Važnost emocionalnog brendiranja danas se predstavlja kao jedan od najvažnijih elemenata kulturno-turističkog poslovanja te doprinosi uspješnom i održivom pomirenju kulture i turističke industrije.

Stoga će konferencija Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu nastojati dati odgovore na otvorena pitanja, detektirati prepreke te predstaviti stimulativne primjere dobre prakse što će zasigurno ostaviti vrlo zanimljiv trag u hrvatskom promišljanju kulturnog turizma i tako omogućiti bolje razumijevanje primjene ekonomije doživljaja u turističkom poslovanju.

            

   Na konferenciji među inozemnim izlagačima neki su od najvažnijih “kreatora doživljaja” u svijetu: Caroline Couret, osnivačica i voditeljica Mreže kreativnog turizma i programa Kreativni turizam Barcelone, Alexander McCuaig, voditelj odjela strategije u tvrtki MET Studio, Velika Britanija, Teun den Dekker, kreativni direktor u tvrtki LAB Service & Experience Design, Nizozemska, Davinia Galea, direktorica u tvrtki ARC Research & Consultancy, predsjednica Uprave AP – Projekt arhitektura, Malta, Nancy Duxbury, znanstvena savjetnica pri Centru za društvene studije Sveučilišta u Coimbri u Portugalu, Manuela Graf, generalna direktorica “Putova kulture”, Beograd, i Yoel Mansfeld, profesor turističkog planiranja i razvoja sa  Sveučilišta Haifa, Izrael.

     Hrvatsku predstavljaju Daniela Angelina Jelinčić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, autorica knjige Abeceda kulturnog turizma, Slaven Tolj, umjetnički direktor projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, Tihomir Jukić, redoviti profesor na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, Darko Babić, predstojnik Katedre za muzeologiju i upravljanje baštinom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica tvrtke Muze d.o.o. i potpredsjednica Hrvatske udruge za interpretaciju baštine, Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, autor i voditelj edukativnog muzejskog programa popularizacije arheologije u školama, Hrvoje Hribar, bivši ravnatelj HAVC-a, Matko Burić, producent Motovun film festivala, Morana Periša, koordinator programa u ustanovi Tvrđave Šibenik,  Antonija Eremut Erceg, viša stručna suradnica za razvojne projekte u Gradu Solinu, Petar Mišura, voditelj Odjela za gospodarstvo Grada Šibenika, suradnik na projektima obnove kulturne baštine sredstvima fondova EU-a  i Vitomira Lončar, koja će iskustva iz Xiana u Kini gdje danas živi usporediti s hrvatskom pričom.

 

             Konferencija će biti zaključena okruglim stolom naslovljenim Uska grla, izazovi i perspektive razvoja kulturnog turizma, na kojem će se sudionicima konferencije pridružiti još desetoro domaćih stručnjaka.

  Objavljeno: 12.06.2017, 14:06h