Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan arhiva

Međunarodni dan arhiva

 

 

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana arhiva rodila se još početkom stoljeća. Na XV. Kongresu u Beču 2004. sudionici su usvojili rezoluciju o osnivanju Međunarodnog dana arhiva koji bi se održavao svake godine 9. lipnja, na dan osnutka ICA-e (Međunarodno arhivsko vijeće). Prošlo je još nekoliko godina, prije nego li je 9. lipnja 2008. prvi put obilježen Međunarodni dan arhiva.

 

Međunarodni dan arhiva je prilika kada arhivi u svijetu javnost upoznaju sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe.

Hrvatski arhivi su 9. lipnja 2009. godine po prvi put obilježili Međunarodni dan arhiva.

Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dan arhiva priređuju izložbe, organiziraju predavanja, radionice, promocije knjiga, stručne skupove i druge promotivne događaje – kako u arhivima, tako i u drugim ustanovama – promičući na taj način multikulturni pristup nacionalnoj povijesti i kulturi, a ponajviše svjedoče o važnosti zaštite pisane kulturne baštine.

 

Hrvatski državni arhiv (HDA)  ove godine obilježava Međunarodni dan arhiva 10. Lipnja, sa željom da potakne i razvije svijest javnosti o arhivskom gradivu kao jedinstvenom spomeničkom blagu i nacionalnoj baštini. Ovogodišnja zajednička tema kojom se hrvatska arhivska zajednica predstavlja javnosti je Službeno izvješćivanje u prošlosti.

 

Službeno se izvješćivanje u prošlosti kao i danas provodilo na različite načine i putem različitih sredstava priopćavanja, a arhivski fondovi i zbirke čuvaju upravo tu raznolikost izvješćivanja, te predstavljaju značajni izvor za povijesna istraživanja. Hrvatski arhivi će u povodu Međunarodnog dan arhiva tradicionalno otvoriti svoja vrata javnosti organizacijom izložbi, predavanja, radionica, stručnih skupova, promocijama knjiga te drugim promotivnim aktivnostima.

  Objavljeno: 10.06.2013, 08:31h