Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

 

 

22. svibnja Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodnim danom bioraznolikosti, kako bi ukazali na važnu ulogu koju bioraznolikost ima u održivom razvoju i općenito u ljudskom postojanju, posebice za zdravlje ljudi i čitave Zemlje. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje bioraznolikosti i unaprjeđenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja, na Međunarodni dan bioraznolikosti, obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Ove se godine obilježava 20 godina od Konferencije UN-a o okolišu i razvoju, najvećeg skupa svjetskih vođa do tada, na kojem je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti (CBD), prvi globalni sporazum o očuvanju i održivom korištenju bioraznolikosti. Konvencija je, kao jedan od najvažnijih međunarodnih propisa s područja zaštite prirode, postavila okvire globalnoj zaštiti bioraznolikosti, a temeljni joj je cilj očuvati i unaprijediti cjelokupnu bioraznolikost.

Kako bi se pridonijelo provedbi novog Strateškog plana Konvencije, Generalna skupština UN-a proglasila je DESETLJEĆE BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI od 2011. do 2020. godine.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti je Bioraznolikost mora (Marine Biodiversity), kako bi se javnost upozorilo na ugroženost i potrebu intenzivnije zaštite bioraznolikosti, a posebno morskog okoliša. Živi svijet mora svakodnevno je zastupljen u našim životima te nam pruža mnogobrojna dobra i usluge.

U Hrvatskoj je zaštićeno oko 60.000 hektara teritorijalnog mora, odnosno 1,942 % površine. Najreprezentativnija područja su 3 nacionalna parka (Brijuni, Kornati, Mljet) i 2 parka prirode (Telašćica i Lastovsko otočje), koja su ključni dijelovi ekološke mreže Hrvatske te će biti dio ekološke mreže Europske unije Natura 2000. Stoga će Hrvatska u narednom razdoblju do ulaska u Europsku uniju i dalje intenzivno raditi na ispunjavanju obaveza koje proizlaze iz direktiva EU (Direktiva o pticama i Direktiva o staništima), a posebno na uspostavi ekološke mreže NATURA 2000 kao najzahtjevnijeg zadatka s područja zaštite prirode.

Zaštićena i očuvana priroda osigurava postojanost temeljnih vrijednosti i potencijala za daljnji razvitak Republike Hrvatske, kao i njenu afirmaciju u europskom okruženju. Zaštitom prirode  dokazujemo da smo zemlja s razvijenom svijesti o značaju očuvanja prirodnog bogatstva, koja pametnim, promišljenim i održivim korištenjem osigurava višestruke razvojne pravce. Provedba primjerenih mjera zaštite s ciljem očuvanja povoljnih uvjeta staništa ugroženih vrsta i poštivanje smjernica održivog korištenja prirodnih dobara jamstvo su dugoročnog očuvanja bogatstva bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti Hrvatske.

  Objavljeno: 22.05.2012, 07:41h