Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan kornjača

Međunarodni dan kornjača

 

 

Danas, 23. svibnja obilježava se Međunarodni dan kornjača. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, pozvalo je građane da pomognu zaštiti kornjača tako da ne puštaju invazivne vrste kornjača kupljene u trgovinama kućnih ljubimaca u prirodna staništa i da autohtone vrste ne odstranjuju iz prirodnih staništa osim ako su bolesne ili ozlijeđene.

 

Međunarodni dan kornjača, 23. svibnja, utemeljila je neprofitna organizacija American Tortoise Rescue (ATM) 1990. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite kornjača.

 

Ministarstvo ističe da danas na svijetu postoji oko 260 vrsta kornjača, od toga šest u Hrvatskoj. Tri su vrste kopnene - kopnena kornjača ili čančara, barska kornjača i riječna kornjača. Od tri morske vrste kornjača, samo je glavata želva stalni stanovnik Jadrana, dok zelena želva i sedmopruga usminjača u Jadran zalaze samo povremeno i tu provode dio vremena.

 

Kao i u cijelom svijetu, kornjače su ugrožene i u Hrvatskoj, zbog promjena koje nastaju u njihovim prirodnim staništima. Jedan od razloga ugroženosti kornjača u Hrvatskoj jest, ističe Ministarstvo, unošenje takozvanih invazivnih vrsta u ekosustav, poput crvenouhih i žutouhih kornjača te američkih i azijskih vrsta mekoštitki koje se prodaju u trgovinama kućnim ljubimcima. Neodgovorni vlasnici invazivne vrste puštaju u prirodu gdje ugrožavaju staništa domaćih vrsta kornjača.

 

U Hrvatskoj je najugroženija riječna kornjača, s manje od 1000 preostalih primjeraka. Obitava samo na krajnjem jugu Hrvatske i to na tri lokaliteta, na Konavoskom polju, na području Neretve i Gornjim Majkovima, a to je ujedno i njihovo najsjevernije sredozemno stanište. Na četvrtom lokalitetu, Stonskom polju, je nažalost vjerojatno i izumrla, zbog pritiska poljoprivrede i utjecaja pesticida.

 

  Objavljeno: 23.05.2013, 09:01h