Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji

 

 

Međunarodni dan obitelji, koji se obilježava 15. svibnja, proglasila je Glavna skupština UN-a 1993. godine čime je željela naglasiti važnost koju pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj društvenoj zajednici.

Cilj Međunarodnog dana obitelji je potaknuti djelovanje društva u korist obitelji te donošenje odluka koja će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji. Ove godine, on je pod motom - Osiguravanje ravnoteže između posla i obitelji.

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća demografska i društveno-gospodarska kretanja dovela su do velikih promjena u radu i u obiteljskom životu. Demografska kretanja prema manjim kućanstvima, rast ženske radne snage, kao i brza urbanizacija i veća mobilnost u potrazi za boljim mogućnostima zapošljavanja, doveli su do slabljenja tradicionalne proširene obitelji i mreže podrške koje se nude mladim i ranjivim članovima obitelji.

Na globalnoj razini, 52 posto žena je na tržištu rada ​​prije nego što njihovo dijete dosegne 3. godine starosti. Osim skrbi za djecu, obitelji se suočava s više obveza, kao što su skrb za starije u obitelji, skrb za članove obitelji s invaliditetom te mladih koji imaju tendenciju da napuste svoje obitelji što kasnije u životu. Dakle, zaposleni roditelji često imaju porast odgovornosti u obitelji za nekoliko generacija u isto vrijeme.

Radne obveze su također porasle. Iako je redovno radno vrijeme u razvijenim zemljama ujednačeno ili broj radnih sati opada, taj broj ostaje jako visok u zemljama u razvoju, posebno u Aziji. Nasuprot tome,  prema europskim podacima, količina nestandardnih radnih sati (kao što su rad vikendom ili noću, donošenja posla kući), postaje sve veća, te je sve teže uskladiti posao i brigu za obitelj.

Sve veći broj istraživanja povezuje prekovremeni rad s bolešću ili neproduktivnošću, a također je činjenica da produljeno radno vrijeme ima negativan utjecaj i na kvalitetu i na kvantitetu odnosa unutar obitelji. Imajući ovo na umu, briga oko usklađivanja radnih i obiteljskih obaveza postala je jedna od važnijih stavaka u brizi države i institucija za obitelj.

Državni poticaji koji promiču kvalitetu obiteljskih interakcija:

 - rodiljni i roditeljski dopusti
 - promicanje ravnopravnosti spolova i stavljanje sve većeg fokusa na uključivanje očeva u brigu oko obitelji.
 - promicanje fleksibilnijeg radnog vremena i radnih mjesta i fleksibilnijim obavezama
 - povećavanje kvalitete institucijske brige za djecu (predškolske i školske ustanove)

  Objavljeno: 14.05.2012, 08:18h