Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

 

 

Nakon što su Ujedinjeni narodi proglasili 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, UN-ova je Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji 1993/29 od 5. ožujka 1993. pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca: "s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu."

 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se uz aktivnosti promicanja razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti osobama s invaliditetom. Također, nastoji povećati svijest o dobitku i pozitivnim aspektima uključivanja osoba s invaliditetom u sve aspekte života.

 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom je za velik broj ljudi možda jedini dan u godini kada se i "zdravi" sjete prepreka i problema koje invalidne osobe svakodnevno imaju.
 

Također, to je i ponovna prilika da podsjetimo na važnost uklanjanja zapreka za ravnopravan život osoba s invaliditetom, ne samo onih arhitektonskih, već u prvom redu zapreka u glavama koja su rezultat naših stavova prema osobama s invaliditetom. Podsjećamo da je Republika Hrvatska potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koja potrebe ovih osoba vidi kao pitanje njihovih temeljnih ljudskih prava.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom ove se godine obilježava pod motom Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima. 

  Objavljeno: 03.12.2012, 09:23h