Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan osvješćivanja o opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

Međunarodni dan osvješćivanja o opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

 

 

U mnogim zemljama svijeta mine još uvijek prijete uzrokujući ranjavanje ili smrt, većinom civilnog stanovništva. Već devetu godinu zaredom Ujedinjeni narodi (UN) pozivaju sve države svijeta na obilježavanje 4. travnja kao Međunarodnog dana osvješćivanja o opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, čime se nastoji ojačati razvoj nacionalnih sustava protuminskog djelovanja u zemljama u kojima mine i eksplozivni ostaci iz rata još uvijek ugrožavaju zdravlje i sigurnost građana. Međunarodnom kampanjom želi se ukazati na opasnost od mina, ali i potaknuti na solidarnost i pomoć žrtvama mina i njihovim obiteljima, te podsjetiti globalnu zajednicu na važnost rješavanja ovog problema.

 

U 2014. godini UN osobito ističe i naglašava ulogu „Žena u protuminskom djelovanju“ zbog napora koje ulažu svojim radom. Žene uspješno i učinkovito sudjeluju u provođenju svih razina protuminskog djelovanja, od izvida minski sumnjivih područja, razminiranja, edukacije stanovništva o opasnosti od mina do ukazivanja na sigurnost građana u minski zagađenim okruženjima. Osobito je važna i nezamjenjiva uloga žena u pomoći žrtvama mina, kao i skrbi o stradalim članovima obitelji.

 

I Međunarodni odbor Crvenog križa razvojem sveobuhvatnog programa pod nazivom „Zagađenje oružjem“ potiče nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u radu, te sudjeluje u provođenju medicinske pomoći i rehabilitacije žrtava mina u mnogim zemljama svijeta.

 

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) u 2014. godini površina minski sumnjivog prostora iznosi 610 četvornih kilometara na području 12 županija (i 89 gradova), gdje se još uvijek može naći približno 70 tisuća mina i ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Sav minski sumnjivi prostor obilježen je s približno 13 tisuća oznaka minske opasnosti. Od 1991. godine do 2013. godine u ukupno 1.353 minske nesreće stradalo je 1.976 osoba, od čega 510 sa smrtnim ishodom.

 

 

Hrvatski Crveni križ (HCK) tijekom travnja provodi pojačane aktivnosti u radu 46 društava Crvenog križa s ciljem sprječavanja stradavanja stanovništva od mina. Organiziraju se predavanja i radionice za djecu u školama, kao i javne tribine za odrasle pri čemu se osobito okupljaju ciljane skupine, kao što su poljoprivrednici, šumari, lovci, vatrogasci i dr.

  Objavljeno: 04.04.2014, 07:57h