Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan solidarnosti

Međunarodni dan solidarnosti

 

 

Danas se u svijetu obilježava i Međunarodni dan ljudske solidarnosti, koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda 2006. godine kako bi istaknula važnost solidarnosti posebice u uklanjanju siromaštva. Ta inicijativa, koju je potaknuo bivši poljski predsjednik i utemeljitelj Solidarnosti Lech Walesa, želi ohrabriti plodnu raspravu o postizanju Milenijskih ciljeva. Solidarnost je jedina logična mogućnost za uspješno suočavanje s današnjim izazovima, kao što su glad, epidemije, nerazmjerna raspodjela izvora, i terorizam – kazao je Walesa.

Vlade trebaju početi strogo i ozbiljno poštivati preuzete obveze, a u bogatim zemljama to znači namijeniti 0,7% bruto društvenoga proizvoda za suradnju, te učiniti to da ta sredstva budu doista iskorištena za suzbijanje siromaštva.

Građani pak trebaju sudjelovati u brojnim akcijama solidarnosti koje potiču građanske organizacije koje djeluju na njihovu teritoriju, a istovremeno trebaju imati na umu da je za njih, borba protiv siromaštva važna i u trenutku glasovanja.

  Objavljeno: 20.12.2012, 07:00h