Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije, Svjetski dan poezije i Nacionalni dan invalida rada

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije, Svjetski dan poezije i Nacionalni dan invalida rada

 

 

Danas, 21. ožujka, obilježavamo nekoliko spomendana. Danas se obilježavaju tako  Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije, Svjetski dan poezije i Nacionalni dan invalida rada.

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije (engl. International Day for the Elimination of Racial Discrimination), obilježava se svake godine 21. ožujka. Toga dana 1960. godine policija je u Sharpevilleu (Južna Afrika) otvorila vatru i ubila 69 ljudi koji su učestvovali u mirnim demonstracijama protiv zakona koji su podržavali apartheid. Ovaj dan je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila praznikom 1966. godine, čime je uputila poziv zajednicama širom svijeta da udvostruče svoje napore kako bi eliminirali sve oblike rasne diskriminacije.

Svjetski dan poezije engl. World Poetry Day UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Određenje 21. ožujka Nacionalnim danom invalida rada svoju povijesnu komponentu nalazi u događanjima iz 1956. godine u spomen rudarske nesreće koja se dogodila u Belgiji kojom prilikom su stradale 262 osobe i u spomen na taj događaj navedenog datuma određeno je obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Nakon usvajanja Rezolucije 47/3 Generalne skupštine UN-a iz 1992. godine; 03. prosinac je određen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom-invalidi rada obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada, smatraju neophodnim iz razloga upoznavanja šire javnosti s pravima i interesima invalida rada, ujedno radi ostvarivanja visokog stupnja prepoznatljivosti, senzibiliziranja javnosti s problemima s kojima se susreću invalidi rada, te poglavito ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada. Osobe s invaliditetom-invalidi rada kojih u Republici Hrvatskoj prema Statističkim informacijama broj 2/2009. Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje broj korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti ima 249.100.

Iz Hrvatskog saveza udruga invalida rada poručuju da invalidi rada ne traže sažaljenje već ostvarivanje svojih prava! 

  Objavljeno: 21.03.2014, 09:46h