Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Međunarodni Fićo skup u Šibeniku

Međunarodni Fićo skup u Šibeniku

 

 

Šibenska riva je danas pretvorena u retro kulisu povijesti i uspomena. Dalmatinski Fićo klub i ove godine  u Šibeniku, Rogoznici i Primoštenu organizira  fićo skup s međunarodnim sudjelovanjem.

Automobili su od jutranjih sati parkirani na šibenskoj rivi, a prilika je to posjetiteljima za razgledavanje ovog legendarnog automobila.

Organizatore i sudionike skupa pozdravili su i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić i Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

U 13 sati kolona će se u pratnji policije uputiti prema Rogoznici, dok je u večernjim satima planiran dolazak u Primošten.

Pod imenom Zastava 750, ovaj automobil izrađivan je  po uzoru na Fiatov model 600. Zbog tog se u narodu uvriježilo ime Fićo, a zbog svoje niske cijene i dostupnosti bio je omiljeno vozilo širokoj populaciji.

Trošio je malo goriva, bio je lagan za održavanje  pa su ga koristili policija, vojska, hitna pomoć i ostale državne službe. Godinama su ga nadograđivali, a model s najsnažnijim motorom mogao je ubrzati do 125 kilometara na sat. Jedan od najčešćih i najomiljenijih malenih automobila starijih generacija, i dan danas izaziva nostalgiju a njegov  specifičan oblik i karoserija, izazivaju pažnju i simpatije i dan danas.

 

 

  Objavljeno: 02.06.2018, 10:56h