Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ministar Lorencin posjetio Šibenik i obišao tvrđavu sv. Mihovila i Zlarin

Ministar Lorencin posjetio Šibenik i obišao tvrđavu sv. Mihovila i Zlarin

 

 

Ministar turizma Darko Lorencin danas je posjetio Šibenik i okolicu te održao radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave te s turističkim subjektima na temu investicija u turizmu i predloženog novog ustroja turističkih zajednica. Sastanku su među ostalima i prisustvovali šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk te direktori turističkih zajednica, kao i turistički djelatnici  Županije i grada Šibenika.

Obraćajući se prisutnima, ministar Lorencin je napomenuo kako u Ministarstvu itekako računaju na potencijal šibensko-kninske županije u turističkom smislu. Govoreći o modelima prilagodbe turističkih zajednica, ministar je rekao kako se turističke zajednice moraju prilagoditi novim navikama i proaktivno pristupati novim trendovima u turizmu.„Slikovito prikazano, u dosadašnjem zakonu turistička zajednica brinula je o destinaciji, a mi želimo da kao destinacijska menadžment organizacija upravlja zajednicom“, istaknuo je ministar. „Želimo da sustav bude proaktivan, nositelj inicijative i koordinator između svih sudionika: i jedinica lokalne i regionalne samouprave i svih oblika privatnog sektora“, napomenuo je.

Govoreći o strategiji razvoja turizma, ministar Lorencin je istaknuo kako se zacrtana strategija udvostručenja turističkih prihoda može ostvariti jedino kroz povećanje ponude sadržaja u vansezoni: „Sa svim investicijama koje namjeravamo napraviti, kapacitete možemo povećati za desetak posto u narednih sedam-osam godina. To povećanje kapaciteta sigurno neće udvostručiti naš turistički prihod. Te kapacitete moramo udvostručiti u onom razdoblju koje danas nazivamo vansezona, a za to nam razdoblje trebaju proizvodi koji su temeljeni na prirodnim ljepotama, na kulturnoj baštini, manifestacije, posebni proizvodi, zdravstveni turizam, cikloturizam, itd…“

Gradonačelnik Burić rekao je da je grad Šibenik ove godine, više nego ikad, dokazao da zaista obiluje inovativnim turističkim proizvodima: „U ovom trenutku sasvim je sigurno da grad Šibenik priča, u turističkom smislu, sasvim drugu priču, što pokazuju i rezultati prošle godine. Ne radi se o gradu kroz koji se prolazi, nego u koji se dolazi s ciljem. Prošle godine je bilo preko 1,350,000 noćenja, a ove godine je stavljena u funkciju obnovljena tvrđava sv. Mihovila koja nije samo priča revitalizacije, stare gradske jezgre i raspršenog hotela, nego je to i jedna inovativna priča o povezivanju alternativnim prometom žičarama. Potvrda dobrog smjera je i da je tvrđavu u jednom danu posjetilo preko 1,500 ljudi“.

Gradonačelnik je također napomenuo da, iako je Šibenik grad svijetle turističke budućnosti, i dalje grad bez adekvatnog hotelskog smještaja: „Grad će biti suradnik u otvaranju svakog ozbiljnijeg hotelskog kapaciteta u Šibeniku, u čemu očekujem i pomoć ministarstva turizma i resornog ministra“

Župan Pauk je istaknuo da je šibensko-kninska županija specifična i sigurno ima svoje posebno mjesto na turističkoj karti Republike Hrvatske: „Imamo puno prirodnoga, kulturnoga za pokazati, vidjeti i osjetiti. Možda nemamo dovoljno onoga što bismo trebali razvijati, novih inovacija i investicija. U tom dijelu krećemo koliko možemo, i mislim da ostvarujemo i određene pomake. Naročito s ovim što se u posljednje vrijeme događa u gradu Šibeniku, kroz sistem razvoja priča o tvrđavi“.

Nakon sastanka ministar je obišao novoobnovljenu tvrđavu Svetog Mihovila u društvu Gorane Barišić Bačelić, voditeljice Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava Muzeja grada Šibenika.

Ministar je obišao i Zlarin te poslušao kratku prezentaciju o projektu Hrvatskog centra koralja Zlarin u Zavičajnom muzeju.

  Objavljeno: 01.07.2014, 14:26h