Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ministar Mrsić u Šibeniku; Burić: Želimo da mladi ostaju u Šibeniku – edukacija i zapošljavanje su prioriteti

Ministar Mrsić u Šibeniku; Burić: Želimo da mladi ostaju u Šibeniku – edukacija i zapošljavanje su prioriteti

 

 

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić održao je danas u Šibeniku prezentaciju na temu mjera aktivne politike zapošljavanja, s posebnim naglaskom na Garanciju za mlade i fiskalne olakšice za poslodavce. Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić iskoristio je tu priliku kako bi predstavnicima ministarstva, lokalne samouprave, poslodavcima i zainteresiranoj javnosti, ponosno obznanio kako je od danas Šibenik sveučilišni grad, što potvrđuje kako Grad Šibenik ima jasnu viziju za mlade ljude koje nastoji zadržati u rodnom gradu.

 

Prilikom svog posjeta Šibeniku, ministar Mrsić istaknuo je kako je potrebno napraviti reforme obrazovnog sustava – prvenstveno sustava visokog školstva. „Bolonja nije najbolje implementirana, jer kadar koji smo nekada obrazovali 4 godine, danas obrazujemo 5 kako bi bili spremni za tržište rada. U tom smislu, Garancija za mlade predstavlja perspektivu – ona nije samo sredstvo za dobivanje financija iz EU, već predstavlja dubinsko reformsku mjeru za mijenjanje sustava u Hrvatskoj i pruža veće mogućnosti za pronalazak mjesta na tržištu rada“, zaključio je ministar Mrsić.

 

Od današnjeg dana Grad Šibenik je i sveučilišni grad – jutros je u Gradsku upravu pristigao i zadnja dokumentacija Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za dopusnicu za prvi sveučilišni studij. Mi smo grad s perspektivom - želimo pružiti uvjete za kvalitetnu edukaciju i zapošljavanje svojih građana, jer nam je cilj da mladi ljudi ostanu u svom rodnom Gradu“, tim riječima je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić pozdravio okupljene predstavnike Ministarstva, Zavoda za zapošljavanje, Hrvatske gospodarske komore ali i brojne nezaposlene.

 

Okupljenima se obratio i Davorko Vidović, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore, istaknuvši kako puna dvorana na prezentaciji pokazuje da je očito riječ o kvalitetnim mjerama kako za mlade ljude, tako za poslodavce i sve one koji prepoznaju problem nezaposlenosti kao najveći u Hrvatskoj. „U crnilu vijesti, dobro je znati da u idućih par godina imamo veliku svotu novca koji možemo i trebamo iskoristiti za rješavanje gorućeg problema nezaposlenosti mladih“,         istaknuo je. S njim se složio Ivo Soža, predsjednik HGK Šibensko-kninske županije, istaknuvši kako vjeruje da će veliki broj mladih koji čeka zaposlenje u Županiji, zahvaljujući ovim mjerama to napokon i dočekati.

 

Luka Petrina, pročelnik područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Grada Šibenika, okupljenima je iznio podatke kako od ukupno 8202 registrirane nezaposlene osobe u Gradu Šibeniku, udio mladih iznosi čak 33,8 posto. „To predstavlja veliki udio, što nas dodatno upozorava na nužnost dodatnih mjera kako nam mladi ne bi odlazili 'trbuhom za kruhom'“, poručio je okupljenima.  

 

Zamjenik župana Šibensko-kninske županije Zran Smolić, rekao je kako vjeruje da će zahvaljujući ovim mjerama, novim studijem i ostalim važnim projektima stvari ipak krenuti naprijed.

 

 

  Objavljeno: 27.01.2015, 14:48h