Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tolušić u posjetu Šibeniku

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tolušić u posjetu Šibeniku

 

 

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić sa suradnicima boravio je danas u radnom posjetu Šibeniku, gdje je nakon održanog sastanka sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Željkom Burićem i njihovim suradnicima obišao tvrđavu sv. Nikole, zatim Regionalnu razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije i Studij energetike, koji su smješteni u zgradi iNavis centra, te tvrđave Barone i sv. Mihovila. Ovo što sam danas imao prilike vidjeti i čuti je uistinu vrlo impresivno. Šibenik je uistinu počeo disati punim plućima i nadam se kako će projekti obnove tvrđava sv. Ivana i sv. Nikole biti uspješno ocijenjeni kao i brojni šibenski projekti do sada.“,  kazao je ministar Tolušić.

Uoči obilaska, u Uredu župana održan je sastanak na kojem su ministru predstavljeni projekti s područja Šibensko-kninske županije, koji su u fazi pripreme ili su pak aplicirani za sredstva EU. „Mi smo ministru prezentirali jedan potpuno novi projekt, a riječ je o povezivanju znanosti, gospodarstva i visokog školstva u projekt Mediterranean Innovation Nest Šibenik – MINS. Ciljevi ovog projekta su razviti ekosustav koji potiče i podržava razvoj StartUp zajednice i podržava razvoj postojećih malih i srednjih poduzetnika, zaustaviti odljev mozgova i privući nove mozgove (brain drain to brain gain), stvoriti visokokvalificirani i sposoban ljudski kapital, poduzetnicima omogućiti sudjelovanje na globalom tržištu, te privući i zadržati investitore. To je ono o čemu ćemo s ministrom nastaviti razgovore, a o istim temama ćemo razgovarati  i s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Šustarom.“, kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Situacija na tvrđavi svetog Nikole specifična je jer je tvrđava službeno postala kandidat za upis u zaštićenu baštinu pod zaštitom UNESCO-a. Župan Pauk kazao je kako cijeli prostor tvrđave treba biti očišćen do rujna, kada bi trebala stići UNESCO-va tehnička provjera.

„Traženje kopnenog ulaza je u tom smislu važno. Trebamo dobiti konzervatorske smjernice što i kako dalje. Puno je posla pred nama, a želimo je otvoriti za organizirane posjete. Za projektnu dokumentaciju za EU fondove, prijavljeno je 2,6 milijuna kuna, a ono što ide iz proračuna za fizičke radove, osigurali smo u našem proračunu – kazao je župan Pauk.

Tvrđava sv. Nikole je sastavnica cijele priče, a ono što je sljedeća faza je povezivanje svih tvrđava u jednu cjelinu što podrazumijeva i priču o alternativnom prijevozu odnosno eskalatoru i sustavu žičara koje bi vodile kroz jedinstveni obilazak šibenskog fortifikacijskog sustava.

  Objavljeno: 05.04.2016, 21:31h