Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo podatke o visini komunalne naknade i komunalnog doprinosa za 20 gradova u Hrvatskoj

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo podatke o visini komunalne naknade i komunalnog doprinosa za 20 gradova u Hrvatskoj

 

 

Radi praćenja stanja u komunalnom gospodarstvu Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja  objavilo je podatke o visini komunalne naknade i komunalnog doprinosa za 20 gradova Republike Hrvatske. Komunalnu naknadu i komunalni doprinos uređuje Zakon o komunalnom gospodarstvu.

 

U usporedi s ostalim gradovima u Republici Hrvatskoj, Šibenik je jedan od najjeftinijih gradova što se tiče komunalne naknade i komunalnog doprinosa.

 

Komunalna naknada propisana je odredbama članaka 22.- 28. Zakona o komunalnom gospodarstvu i ona je prihod proračuna jedinice lokalne samouprave. Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi odluku o komunalnoj naknadi i o vrijednosti obračunske jedinice – boda.

 

U tabličnom pregledu prikazani su podaci o visini komunalne naknade za 20 gradova i to za stambeni i poslovni prostor, po zonama u gradu. Visina komunalne naknade u 2012. godini za stambeni prostor u I. zoni kreće se od najniže od 0,15 kn/m2 u Krapini do najviše 1,27 kn/m2 u Rijeci i iznosi prosječno  0,52 kn/m2.  Što se tiče Šibenika, komunalna naknada u I. zoni za stambeni prostor iznosi 0,24 kn/m2, a za poslovni 1,58 kuna/m2, što je znatno manje nego u Splitu gdje je 0.70 kn/m2 i 6.30 kn/m2, ili pak u Zagrebu gdje se po četvornom metru stambenog prostora plaća naknada od 0.87 kuna, a za poslovni 8.70 kuna.

 

Slična je situacija i sa komunalnim doprinosom. Šibenik je opet među najpovoljnijim gradovima u Hrvatskoj kad je riječ o izgradnji novih građevinskih objekata i uređenja komunalne infrastrukture.  Vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina, po četvornom će metru tako u I. zoni platiti 90 kuna za stambeni prostor, a 135 za poslovni, što je opet znatno manje nego u Splitu i Zagrebu; gdje primjerice u Splitu u I. zoni iznosi 138,29 kn/m2 i za stambeni i za poslovni prostor.

 

Komunalni doprinos spada u prihod je jedinice lokalne samouprave. Mnogi gradovi odobravaju različite olakšice za pojedine grupe investitora, bilo da se radi o izgradnji proizvodnih pogona ili kad investitor rješava stambeno pitanje prvi puta i gradi obiteljsku kuću određenog obujma ili pak iz nekog drugog razloga.

  Objavljeno: 18.09.2012, 08:38h