Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan, 01. svibnja 1298.

Na današnji dan, 01. svibnja 1298.

 

 

Šibenska biskupija ustanovljena je bulom pape Bonifacija VIlI., koja nosi nadnevak 1. svibnja 1298. Sam čin ustanovljenja obavljen je u Šibeniku 28. lipnja iste godine tako da je proglašena Papina bula, posvećen prvi biskup - fra Martin Rabljanin, gvardijan samostana sv. Frane - određene su granice biskupije i posjedi koje je grad Šibenik darovao za uzdržavanje biskupa, kaptola i stolne crkve.

 

 

Za stolnu crkvu određena je tadašnja crkva sv. Jakova apostola. Ona je uništena požarom 1380. Ubrzo se počelo razmišljati o gradnji nove, veće katedrale. Konačno, njezina je gradnja započela 1431., a sadašnja velebna katedrala završena je 1536. Posvećena je 1555. godine.

 

Turska su osvajanja smanjivala prostor biskupije. Nakon Morejskog rata i mirovnog ugovora potpisanog u Srijemskim Karlovcima 26. siječnja 1699. šibenskoj se biskupiji vratio sav prvotni teritorij, ali je i proširena onim dijelom stare kninske biskupije koji je ostao s ove strane granice prema turskom carstvu. Tada uspostavljena granica još i danas označava crtu dodira Hrvatske i Bosne na ovim prostorima, te razgraničuje šibensku i banjalučku biskupiju.

 

Bulom pape Leona XII. "Locum beati Petri" godine 1828. ukinute su, između ostalih, skradinska i trogirska biskupija. Čitav prostor skradinske biskupije priključen je šibenskoj biskupiji, a od trogirske joj je biskupije priključen zagorski dio, te župa Marina na obali.

 

Biskupija je organizirana u 74 župe, raspoređene u devet dekanata. U 42 župe djeluju redovnici - ponajviše franjevci provincije Presvetog Otkupitelja (40) župa, zatim franjevci provincije sv. Jeronima (1 župa),  franjevci konventualci (1 župa). U 32 župe djeluju dijecezanski svećenici.

 

Na području biskupije nalazi se 5 samostana redovnika. Iz sedam ženskih redova i kongregacija na području biskupije djeluje oko stotinjak redovnica.

Za noviju duhovnu povijest Šibenika znamenita je 1970. godina. Dana 21. lipnja te godine papa Pavao VI. proglasio je Šibenčanina, franjevca, bI. Nikolu Tavelića, jeruzalemskog mučenika iz godine 1391., svecem sveopće Crkve. U rujnu iste godine održana je u Šibeniku Domovinska proslava toga važnog događaja.

 

U tijeku je postupak za proglašenje blaženim i svetim još jednog sina šibenske biskupije, fra Ante Antića i kćeri Službenice Božje majke Klare Žižić.

 

 

 

 

  Objavljeno: 01.05.2013, 07:50h