Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan 03. lipnja rođen Neven Belamarić

Na današnji dan 03. lipnja rođen Neven Belamarić

 

 

Operni pjevač Neven Belamarić  rođen je na današnji dan, 03. lipnja 1949. godine u Šibeniku, a umro je u Zagrebu 2006. godine.  Bio je jedan od najvrsnijih hrvatskih bas-baritona, a proslavio se na brojnim domaćim i svjetskim opernim scenama. Studij solo pjevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. Zlatko Šir), kao i specljauzacijuiz Lied-a (prof. Mladen Raukar).

Pohađao je i Ljetnu akademiju na Mozarteumu u Salzburgu te Visoku školu za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču u klasi dr. Erika Werbe i Alesandera Koloa. Bio je stalni član Ljubljanske opere, nastupao i s maestrom Lovrom Matačićem, a 1985. godine započinju suradnja s HNK-om u Zagrebu, gdje pjevu uglavnom njemački repertoar. Slijedi potom Belamarićev pjevački uspon u njemačkim opernim kućama (Koburg, Cottbus), da bi uskoro kao operni i koncertni solist nastupao na većini poznatih europskih pozornica.

Deset godina suradnje s Dubrovačkim ljetnim igrama, a zatim kontinuirano 13 godina sa Splitskim ljetom na kojem je za kreacije Gotovčeva Stanca i Straussova Jochanaana primio nagradu "Judita", Za svoje djelovanje nagrađen je i brojnim drugim najvećim nagradama poput "Milke Trnine i Nagrade hrvatskoj; glumišta, a posljednja godišnja Nagrada "Vladimir Nazor" uručena mu nepunih mjesec dana prije smrti u srpnju 2006. godine.

  Objavljeno: 03.06.2016, 08:25h