Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan, 04. studenog 1693.

Na današnji dan, 04. studenog 1693.

 

 

Frane Divnić (kršteno ime Ivan; Franciscus Diphinicus) hrvatski je glazbeni pisar i zborovođa, koji je rođen u Šibenik u prosincu 1612. A umro je na današnji dan  4. studenog. 1693. na Krapnju.

Bio je franjevac, a u Italiji je uz teologiju učio i glazbu. Zborovođa je bio u Zadru i Piranu, između 1645. i 1664. Ispisao 11 liturgijsko-glazbenih zbornika, među njima i 2 kantuala (iz 1645. i 1654.) sastavljena za vlastitu uporabu u kojima uz gregorijanske napjeve ima dosta dvoglasnih cantus fractusa (koralnom napjevu dodana katkad razvijenija viša dionica).

 

 

Obitelj Divnić (Diffinich, Diphnico, Divinich, Divnich, Difnico) ubrajala se tijekom prošlosti – uz obitelji Dobrojević, Draganić, Drago, Fenzi, Šižgorić, Vrančić i Zavorović – među najistaknutije plemićke rodove u povijesti grada Šibenika, ali i širega područja Dalmacije. Zavičajem iz Skradina, Divnići se već u drugoj polovini XIV. stoljeća (Mihovil Divnić) bilježe u Šibeniku, gdje kroz iduća stoljeća obnašaju vodeću ulogu u političkom, crkvenom i kulturnom životu grada. 

  Objavljeno: 04.11.2013, 07:32h