Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan, 12. studenog 1864. godine

Na današnji dan, 12. studenog 1864. godine

 

 

Prva javna srednja škola u Šibeniku, tzv. Mala gimnazija - koledž, otvorena je 1806. za francuske vladavine u Dalmaciji i djelovala je kratko - do 1813.

Čekalo se potom punih 50 godina da Šibenik ponovo dobije srednju školu - Nižu realku, otvorenu na današnji  dan 12. studenog 1864. godine. Nakon mnogih pokušaja i interpolacija u Bečkom parlamentu, 10. kolovoza 1909., napokon je uspostavljena Niža realka u Šibeniku, koja je promaknuta u reformiranu višu realku tipa B. Tada je ona bila najmoderniji tip srednje škole kojom su se Šibenčani ponosili. Svečanost otvaranja škole održana je 24. listopada 1909. i bilo je 77 učenika u prva dva razreda. Godine 1921., nakon sloma Prve talijanske okupacije, Hrvatska velika gimnazija iz Zadra (koja je ostala pod talijanskom upravom) premjestila se u oslobođeni Šibenik, gdje je djelovala kao Državna reformna gimnazija s klasičnim odjeljenjima do 1941. školu je pohađao velik broj učenika iz drugih, čak i dalekih gradova, pa tako više od polovice učenika nisu bili Šibenčani. Brojem učenika, bila je jedna od najvećih srednjih škola u Hrvatskoj, a svojim radom najpoznatija. Nakon Drugog svjetskog rata, predratna kvaliteta rada u školi podignuta je na još višu razinu. Škola je uživala ugled jedne od vodećih srednjih škola u Hrvatskoj i služila kao ogledni model obrazovnim ustanovama u Šibeniku.

 

Od 1991. reformiran je školski sustav i vraćene su sve bivše srednje škole pa tako i Gimnazija (danas Gimnazija Antuna Vrančića). Gimnazija danas ima 24 odjeljenja i 664 učenika te je najveća srednja škola u gradu

  Objavljeno: 12.11.2015, 09:48h