Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan 17. veljače 1922.godine

Na današnji dan 17. veljače 1922.godine

 

 

Na današnji dan 17. veljače 1922. godine, na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice, osnovana je, Gradska knjižnica. U onodobnom tisku mogu se pratiti brojne vijesti koje govore o mnogim darovateljima i narastanju knjižnoga fonda. Naime, knjižnica je u prvim danima djelovala s veoma oskudnim brojem knjiga – samo 1 105, a u nju je bilo učlanjeno samo 26 Šibenčana. Međutim, godinu dana kasnije, u veljači 1923., bilo je već 406 građana koji su plaćali članarinu, a fond je povećan na 2 681 knjigu.

 

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik danas će stoga nizom zanimljivih aktivnosti obilježiti svoj dan. U 13 sati bit će predstavljana knjiga Uspomene iz Perzije Ivana Simonića, koju je Knjižnica objavila u nizu Bašćina u prosincu 2013. Riječ je o prijevodu s ruskoga uspomena koje je general Simonić, pripadnik šibenske plemićke obitelji kojemu je ruski car dodijelio naslov grofa, napisao nakon povratka s perzijskog dvora, na kojem je desetljećima službovao kao veleposlanik Ruskoga Carstva u Teheranu. Knjigu će predstaviti Darko Gulin, priređivač, i dr. sc. Goran Budeč iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU. Nakon toga bit će otvorene dvije izložbe: u 13.45 sati u galeriji izložba Libri Zdenke Bilušić a u 14 sati na prvome katu izložba Okvir za portret Ante Zorića, na kojoj će biti izložen dio građe iz obiteljske zbirke Željka Zorića.

 

 Također povodom svog rođendana knjižnica će imati  Dane bez zakasnine.  Danas, sutra i u srijedu, neće naplaćivati zakasninu. Stoga se i mole svi korisnici da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

  Objavljeno: 17.02.2014, 08:44h