Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan 1878. umro Josip Runjanin

Na današnji dan 1878. umro Josip Runjanin

 

 

Josip Runjanin se rodio u Vinkovcima 8. prosinca 1821. godine. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon toga odlučio se za vojničko zvanje. U vojničkom je zvanju bio vrlo savjestan i napredovao je do potpukovnika. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. u Hrvatski sabor.

Runjanin je glazbenu izobrazbu stekao kod vojnoga kapelnika u Glini, a svirao je i glasovir. Kao carski kadet služio je u Glini gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu "Horvatska domovina". Nije sasvim sigurno je li Runjanin skladao njenu melodiju, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća. Točna godina nastanka nije poznata, ali se obično uzima 1848.  Ta je pjesma pod nazivom Hrvatska himna pjevana prvi put prigodom otvorenja Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891., kada nijedan od autora više nije bio živ.

Nakon umirovljenja, Josip Runjanin se povukao iz javnoga života, otišao je živjeti u Novi Sad, gdje je i umro 2. veljače 1878. godine.

Horvatska domovina, poznatija kao Lijepa naša domovina, oda je ljepoti hrvatske zemlje, pisana štokavštinom, u vrijeme kada su je Gaj i drugi miješali s kajkavštinom. Ta je pjesma postala hrvatskom himnom i danas ima veliku  moć u narodnoj svijesti.

  Objavljeno: 02.02.2012, 00:00h