Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan 1895. rođen Jakov Gotovac

Na današnji dan 1895. rođen Jakov Gotovac

 

 

Na današnji dan, 11. listopada 1895. godine u Splitu rođen je Jakov Gotovac.

Gotovac je praktički samouk, ali mnoga znanja prenose mu Josip Hatze i Antun Dobronić, koji ga je i oduševio za nacionalni smjer u glazbi.

Po želji roditelja Gotovac nakon gimnazije upisuje Pravni fakultet u Zagrebu, a 1920. odlučuje raskrstiti s pravom, odlazi u Beč i u klasi Johanna Marxa studira glazbu. Nakon povratka u domovinu u Šibeniku osniva Filharmonijsko društvo, a godinu dana kasnije, 1923. seli se u Zagreb u kojem će raditi do smrti 16. listopada 1982.

Jakov Gotovac bio je dirigent opere Hrvatskog narodnog kazališta i nenadmašni zborovođa akademskog društva Mladost. Gotovac je plodan skladatelj koji stvara veliki opus vokalnih i vokalno-instrumentalnih djela. Posebni su biseri hrvatske glazbe njegovo Simfonijsko kolo i skladba za zbor Koleda.

Zapaženo mjesto u hrvatskoj glazbi zauzima njegova opera Morana, a komična opera Ero s onoga svijeta, pisana na odličan libreto Milana Begovića, donijet će mu europsku slavu. Od praizvedbe 1935. Ero je, u prijevodu na devet jezika, izveden i na mnogobrojnim stranim opernim pozornicama.

Gotovac je bio zborovođa - praktičar, te je radio uglavnom sa muškim sastavima. Znameniti akademski muški zbor " Mladost - Balkan", proputovavši gotovo cijelom Europom i Bližim Istokom, redovito je - uz česte ovacije - pjevao i imao na svom repertoaru upravo Gotovčeve obradbe. One su s vremenom, (vjerojatno s pravim razlogom), postale svojevrsnim uzorkom modelom hrvatske pjesme iz Dalmacije, te u počecima sustavnog njegovanja "klapskog višeglasja" poslužile kao početni poticaj brojnim naraštajima novih, (što amaterskih, što profesionalnih) stručnjaka koji su se posvetili očuvanju, istraživanju, zapisivanju, te obradi (kao i javnoj izvedbi!) - ovog segmenta kulture hrvatskog Mediterana.

  Objavljeno: 11.10.2012, 07:58h