Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan, 24. lipnja 1883. godine

Na današnji dan, 24. lipnja 1883. godine

 

 

Dalmatinski je sabor još 1880.godine donio odluku da se u Šibeniku izgradi Pokrajinska bolnica s ludnicom. Nova je, za ono vrijeme vrlo moderna bolnica paviljonskog tipa, svečano otvorena 24.lipnja 1883.godine.

 

Do 1892.godine nije bilo podjele na odjele, a onda se odvajaju internističke od kirurških struka. Dugo je bila na glasu zbog uvođenja suvremene opreme i dijagnostičkih postupaka te uspjeha u liječenju bolesnika, o čemu svjedoče godišnja izvješća o radu bolnice, a osobito brojni radovi liječnika u stručnoj i znanstvenoj periodici. Šibenska je bolnica iznjedrila briljantne pojedince koji su svoj obol razvoju hrvatske medicine kasnije dali u nekim većim sredinama.

 

U vremenu između dva svjetska rata dolazi do daljnjeg diferenciranja stručnog rada u bolnici, pa se od 1921.godine osamostaljuju ili osnivaju brojni odjeli. O 50. obljetnici postojanja, 1933.godine bolnica ima 558 ležaja ( od kojih čak 246 za duševne bolesnike ).

Nakon Drugog svjetskog rata obnavljaju se bolnički paviljoni, grade nove zgrade i osnivaju novi odjeli. Dom narodnog zdravlja utemeljen je 1948.godine, a 1960. godine spaja se s Bolnicom u jedinstvenu ustanovu koja od 1961.godine nosi naziv Medicinski centar Šibenik.

 

Od značajnih datuma u novijoj povijesti bolnice valja istaknuti 1982.godinu, kada je izgrađena nova Poliklinika koja je otvorila potpuno nove polikliničko dijagnostičke mogućnosti.

Domovinski je rat ostavio svoje razarajuće tragove na zgradama, osoblju i funkcioniranju, ali rad nije nikada, kao ni za prethodna dva svjetska, prekinut.

Projektom reorganizacije zdravstvenog sustava 1994.godine, Medicinski centar Šibenik se dijeli na Opću bolnicu Šibenik i Dom zdravlja Šibenik.

 

Od 23. prosinca 2003.godine, pripajanjem Opće bolnice Knin nastaje zdravstvena ustanova Opća bolnica Šibensko-kninske županije.

  Objavljeno: 24.06.2016, 07:57h